Seara trecuta am fost implicata intr-un accident cu prietenul si inca o prietena. El era la volan, eu dreapta fata,prietena in spate. pe drum cu prioritate, o masina a iesit de pe un drum secundar fara sa se oreasca la indicatorul Stop, si am intrat in ea. Masina respectivei era avariata putin pe partea dreapta fata, masina in care ma aflam are partea de la motor facuta praf (in principal nu se mai poate repara). Victime nu au fost, decat prietena care se afla in locul din spate, care s-a lovit la cap.
Acum, una din intrebarile mele este... doamna ce a iesit de pe drumul cu Stop si-a recunoscut vina, nu stiu inca ce s-a stabilit. Dar noi in declaratie am mentionat ca aveam 60-65km/h. Am inteles ca daca nu sunt victime, nu poate sa i se ia permisul de conducere, desi era peste viteza legala, din moment ce doamna respectiva nu a respectat prioritatea si semnul de oprire.
Acum in situatia asta cine iese vinovat? Fara victime, iese doamna respectiva vinovata si prietenul meu va primi eventual amenda si puncte pt depasirea vitezei?
Dar daca prietena lovita la cap depune plangere, si se fac investigatii cu dosar penal, e mai rau pentru prietenul meu sau se rezolva ceva?
Nu stiu ce s-a stabilit pana in momentul de fata pt ca de-abia au trecut nici 12 ore, dar este o procedura normala sa li se pastreze permisele celor implicati in accident la politie? Sau este semn ca le va fi suspendat ?
Buna ziua,
cu riscul de a va deranja raspunsul meu, personal nu va pot da decat un singur sfat: partile implicate in accident sa declare modul de producere al acestuia ( cauze, imprejurari) asa cum a fost in realitate si nu dupa cum ar dori sa se aplice sanctiunile.
La o prima analiza , situatia concreta il avantajeaza pe cond. autoturismului in care va aflati dvs. intrucat se afla pe un sector de drum cu prioritate.
Precizati va rog, daca la fata locului s-a prezentat un agent de politie rutiera si daca s-au efectuat masuratori sau daca accidentul s-a declarat direct la un sediu de politie.
Este important de stiut, intrucat inteleg ca totusi exista o victima , caz in care , in cadrul procedurii de protocolare a accidentului, este foarte probabil sa se efectueze si o expertiza tehnica extrajudiciara.
Asta s-a intamplat deja, totul a fost declarat exact cum s-a intamplat, doamna respectiva a recunoscut ca nu a fost atenta la indicator.
Victima este bine, nu a avut nevoie de spitalizare, ni s-a spus ca daca nu depune ea plangere, nu se ajunge la expertiza extrajudiciara.
Vrem doar sa stim cum sa procedam sa obtinem un minim de despagubiri de la firma de asigurari, din moment ce cel mai posibil, nu se poate vorbi de reparatii.
Totul a fost facut conform legii, politia a fost la locul accidentului la 10 minute dupa producerea lui, am dat declaratiile, dar mai departe nu ni s-a explicat ce se va intampla prea clar.
Ni s-a spus ca ar fi gasiti ambii soferi vinovati daca ar exista victima (daca cea ranita ar depune plangere), pentru ca masina in care ma aflam avea o viteza peste limita legala.
In situatia curenta, daca se considera accident fara victime, ar primi despagubiri de la firma de asigurari a celuilalt sofer? Si ce sanctiuni ar primi soferul masinii in care ma aflam in situatia aceasta? (suspendarea permisului, amenda, puncte de penalizare,etc., sau nimic ?)
Si este un procedeu standard in situatia asta ca ambele permise sa ramana momentan in posesia politiei (soferii- cel putin al masinii in care eram - primind o dovada inlocuitoare) ?
1) Da , in principiu s-ar putea retine o culpa comuna, chiar si numai pentru ca auto in care va aflati circula cu o viteza peste limita legala (deci nu neaparat pentru faptul ca exista victima). Nivelul vitezei in premomentul impactului trebuie sa reiasa din raportul de expertiza tehnica extrajudiciara, concluziile expertului fiind necesare si relevante intr-un caz ca acesta .
2) - Indiferent de faptul ca este culpa exclusiva a conducatoarei auto sau culpa comuna , despagubirile pentru a avariile la auto in care va aflati se pot obtine de la asiguratorul RCA al conducatoarei auto, daca aceasta avea incheiata polita RCA valabila (despagubirea ptr. auto prieten se va acorda in cota de 100%, sau 50% sau in cota ce va reiesi ca urmare a gradului / intinderii vinovatiei stabilit de instanta prin hotarare definitiva si irevocabila - daca se va ajunge la instanta) .
3) - Este un procedeu standard de retinere a permiselor de conducere si de eliberarea a dovezilor inlocuitoare cu reinnoire periodica , pana la finalizarea cazului (atentie daca victima depune plangere, politia va trimite in final dosarul la parchet cu propunere de incepere sau neincepere a urmaririi penale , in functie de nr. de zile necesar restabilirii starii de sanatate)
4) Din experienta personala , in caz de traumatism cranian(acut) inchis , efectele acestuia nu se manifesta imediat dupa accident , insa pot evolua ulterior intr-un mod uneori neasteptat.
Culpa este exclusiva a celui care nu a acordat prioritate sau in cel mai nefericit caz poate fi culpa comuna. Pe ce baza se retine faptul ca autoturismul avea 65km/h? doar pe o declaratie? Viteza putea fi mai mare sau mai mica decat 65 km/h asta nu se poate sti decat prin efectuarea unei expertize. Tot prin expertiza se poate stabili daca viteza autovehiculului care avea prioritate a avut sau nu legatura de cauzalitate cu producerea accidentului. Expertizele extrajudiciare nu va ajuta cu nimic in acest caz, acestea pot fi de folos doar in momentul evaluarii pagubelor materiale pentru asigurator.
Accident auto
ZachIonut
Buna ziua, in urma cu o luna am avut un accident auto,mergeam pe un drum judetean si intr-o intersectie din dreapta un autoturism cu doua persoane mi-a iesit ... (vezi toată discuția)