avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto

Buna ziua,

Spatamana trecuta am fost implicat intr-un accident auto in care am iesit vinovat conform PV pentru nerespectarea prioritatii.
Mai exact evenimentul s-a desfasurat cam asa:
iesind de pe un drum cu prioritate, din partea stanga am observat un autoturism care la un moment dat a efectuat manevra de viraj dreapta intr-o parcare. Considerand ca am timpul necesar de a intra pe banda de mers (spre stanga), m-am incadrat si eu in prima banda de pe drumul cu prioritate.
In acel moment, din spatele autoturismului incadrat in virare a aparut un alt autoturism in depasirea acestuia cu viteza foarte mare (parerea mea cca. 90-100km/h). Nemaiavand timp de evitare a coleziunii autoturismul aflat in depasire a intrat in coleziune cu autoturismul condus de mine (fara nici un pic franare).
Impactul a avut loc cu autoturismul pe coltul din stanga acestuia (far stanga) si a m fost proiectat aproximativ 3-4m.
In urma accidentului, au sosit toate organele competente (politie, criminalistica, smurd, descarcerare) eu ajungand la spital pentru lamuriri neurologice (am iesit bine, multumesc lui Dumnezeu).
Ca urmare a discutiilor purate cu inspectorul de politie la intocmirea PV tot in ziua respectiva (dupa iesirea mea din spital), am fost gasit vinovat eu, mi s-a retinut permisul si am primit o davada de 15 zile pe care am inteles ca trebuie sa o prelungesc pana la definitivarea/inchiderea dosarului.
De asemenea, tot de la inspector, am inteles ca trebuie sa solicit o expertiza pentru a stabili viteza si unghiul de deplasare (depasirea) autoturismului de pe drumul cu prioritate. Din cate stiu eu si el avand obligatia de a se asigura atat la incadrarea cat si la revenirea din depasire (eu neputand sa-l vad din cauza autoturismului aflat in fata lui).
Intrebarile mele sunt:
Ce pot face in aceasta situatie?
Merita expertiza (cam cat costa)?
Se poate dovedi ca este in culpa (culpa este comuna sau nu)?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile Dumneavoastra.

P.S. Am fost sunat astazi de inspector pentru a mai merge sa dau 3 declaratii. A spus ca nici dansul nu intelege de ce sunt necesare (oare?). Eu nu am dat alta declaratie decat verbal (dumnealui a intocmit PV si noi doar am semnat).
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:14, 8 Septembrie 2015
Pentru stabilirea datelor tehnice de producere a evenimentului rutier se efectueaza o expertiza tehnica judicara in specialitatea auto (cazul poate ajunge in instanta civila pentru plata eventuala a unor despagubiri de catre vinovati celor care au masinile avariate). Daca nu s-au inregistrat victime, cel mai probabil, nu se va deschide dosar penal (depinde insa de traumele suferite de cei din masinile implicate in eveniment, inclusiv traumele care pot sa apara intr-o anume perioada de timp).
Expertul auto este cel care stabileste onorariul plus cheltuieli pentru efectuarea expertizei.
Poate fi necesara si o expertizare tehnica a masinilor implicate in evenimentul rutier, expertiza care se face in service autorizat. Plata se face de catre partea gasita vinovata de producerea evenimentului.
Masinile se repara conform asigurarilor detinute de catre partea vinovata (RCA, CASCO).
Daca nu ati acordat prioritate (nu ati respectat semnul de cedare trecere/ stop) sunteti singurul vinovat (de altfel asa mentionati ca a scris si politistul in PV de constatare).
Daca sunteti chemat pentru declaratii la politie este de presupus ca se poate deschide si un proces.
Multumesc pentru raspunsuri si promptitudine.
Mentionez ca eu sunt victima (cel ce a mers la spital). Ce proces ar putea fi deschis in cazul acesta?
Asa cum am scris si in mesajul anterior, ceilalti soferi/ pasageri, din celelalte masini si pasageri in masina dvs. (!?) pot avea probleme medicale la o anume perioada de timp.
S-au inregistrat cazuri (sunt discutii in acest sens pe acest forum) cand au fost "sfatuiti" sa obtina concediu medical pentru anumite traume, avand ca scop deschiderea de actiuni in instanta pentru obtinerea unor daune morale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto ZachIonut ZachIonut Buna ziua, in urma cu o luna am avut un accident auto,mergeam pe un drum judetean si intr-o intersectie din dreapta un autoturism cu doua persoane mi-a iesit ... (vezi toată discuția)
Accident emilyB emilyB Buna ziua. In urma cu doua luni sotul meu a accidentat o persoana care s-a angajat in traversarea drumului fara sa se asigure. In zona nu exista treceri de ... (vezi toată discuția)
Este sau nu culpa comuna? radu,garcia radu,garcia Buna ziua, Am fost implicat intr-un accident ,care neoficial a fost declarant de catre politie ca si culpa comuna. Spun neoficial pentru ca organul ... (vezi toată discuția)