avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale beneficii sau dimpotriva pierderi in cazul schimbarii ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

beneficii sau dimpotriva pierderi in cazul schimbarii formei juridice a unei societati in calitate de actionar

sunt actionar la o societate comerciala pe actiuni.detin 1% din actiunile totale ale societatii.actionarii acestei firme sunt in numar de 2 persoane:eu si directorul acesteia.directorul mi-a propus cumpararea actiunilor ce le detin in repetate randuri.dumnealui m-a informat ca doreste schimbarea firmei din societate pe actiuni in SRL.eu am refuzat sa i le vand acestuia.directorul poate schimba forma juridica a firmei fara semnatura mea si fara actiunile mele?in cazul in care sunt instiintat sa ma prezint pt a-mi da acordul privind schimbarea formei juridice a societatii daca nu ma voi prezenta ce se poate intampla?dar,daca ma prezint exista posibilitatea legala de a refuza schimbarea formei juridice a societatii?daca voi fi de acord ce impact va avea asupra mea ca actionar si ce drepturi voi avea?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 20:00, 6 Iunie 2010
In primul rand, pentru schimbarea formei juridice a unui SA, este necesara o convovare AGEA, conf. art. 113 lit a) din Legea 31/1990 modificata.
In cadrul acestei AGEA, se supune la vot propunerea, si conf. art. 115 (1) din aceeasi lege, pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare este necesara la prima convocare prezenta actionarilor detinand cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot, iar la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand cel putin o cincime din numarul total de drepturi de vot.
Vorbim de prima sau a doua convocare in conditiile in care dv. nu va veti prezenta la adunare, moment in care se va terece la a doua convocare.
In al doilea rand, trebuie sa stiti ca orice actiune platita da dreptul la un vot in adunarea generala, daca prin actul constitutiv nu s-a prevazut altfel.
Ori in conditiile in care dv. detineti doar 1% din actiuni, va dati seama ca votul va fi favorabil majoritatii, adica celuilalt actionar.

Ultima modificare: Duminică, 6 Iunie 2010
Marcel Mihalache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agoa sa AnnaM AnnaM Pentru adoptarea legala a hotararii generale a actionariulor a unei societati pe actiuni ce procent trebuie sa fie prezent din totalul de 100 % din actiuni? (vezi toată discuția)
Intr-o societate pe actiuni un actionar ajunge la 51%. gilra gilra Daca intr-o societate pe actiuni un actionar ajunge la 51%, detinatorii celorlalte 49% procente mai au vreo sansa sau se aplica principiul \"vae victis\" ? (vezi toată discuția)
Atributii ca Bogdan Popovici Bogdan Popovici exista in Lg 31/90 vreo prevedere cu privire la delegarea de drepturi de la AGA la CA cu privire la contractarea de credite? Societatea in cauza e cotata la ... (vezi toată discuția)