avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de vechime

Buna ziua.
Va rog sa/mi raspundeti daca in conditiile noului CCM la nivel national,angajatorul poate fi obligat sa plateasca sporul de vechime salariatilor?intreb acest lucru avind in vedere art.41al.3 care prevede imperativ:
Sporurile minime ce se acorda in conditiile Contractului colectiv de munca la nivel national sunt urmatoarele: pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile – 10% din salariul de baza; pentru conditii nocive – 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate; pentru ore suplimentare si ore lucrate in zile libere si sarbatori legale ce nu au fost compensate cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza; pentru vechime in munca, minim 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% pentru o vechime de peste 20 de ani din salariul de baza; pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza; pentru exercitarea si a unei alte functii spor de pana la 50% din salariul de baza. Se mai pot acorda si alte sporuri – de izolare, pentru folosirea limbii ...
Fata de aceste prevederi eu consider ca ar trebui acordat obligatoriu si sporul de vechime ,chiar fiind inclus in salariul de baza ,acesta fiind marit cu procentul respectiv .
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2007
liviu.halus, utilizator
Cel mai recent răspuns: OANA GORAN , Consilier juridic 15:37, 10 Mai 2007
~ Conținut șters la cerere ~
da, dar daca lucreaza la patron, sc privata, si nu au in regulamentul interne prevederi privind acordarea de sporuri, atunci nu primeste decat sporul de noapte si cel mult sporul de munca grea daca activitatea lui se incadreaza la categoria munca grea.

altfel nu vede nimic.
depinde de patron daca vrea sau nu sa acorde sporuri- execeptie cele obligatorii de care am facut vorbire mai sus. dar ref. la sporul de vechime nu prevede nicio lege ca e obligat sa ti-l acorde, eu nu primesc niciun spor desi la primul angajator desi nu aveanm nici experienta nici vechime, primeam sporuri ca asa era prevazut in ROI.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare - negocierea prin contract colectiv de munca a sporurilor la salariu. Adrian Daniel Adrian Daniel Buna seara am o intrebare lucrez la o fabrica unde se vopsesc piese auto,nu avem nici un spor de toxicitate ,nici in contractul de munca ,Nu este o lege care ... (vezi toată discuția)
Spor vechime jabbaro jabbaro La firma A am un spor de vechime de 15%.Daca demisionez de la firma A si ma angajez la o firma B voi avea acelasi spor de vechime? (vezi toată discuția)
Recuperare sporuri mjion mjion Am lucrat o perioada cu echipamente cu raze x. Nu am primit nici un spor. Ce pasi trebuie facuti,pentru a-mi recupera aceste sporuri? Dar pentru sporul de ... (vezi toată discuția)