avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat uzucapiune

Buna tuturor. In primul rand imi cer scuze daca sunt prea ambiguu dar chiar nu prea am cunostinte in acest domeniu

Doresc cateva sfaturi despre un teren aflat in apropierea locuintei mele (la ~250m). De cel putin 14 ani acel teren nu a mai fost ocupat si e lasat 'de la Dumnezeu', adica nelucrat, si are gard lipsa plus un garaj mai mult demolat decat intreg. Am auzit de pe la vecini ca proprietarul mai trece pe acolo o data la 3-4 ani, insa eu nu l-am vazut niciodata si nu a facut nimic la teren (nici macar nu a taiat iarba). Mentionez ca, nu stiu de ce, dar terenul a avut un gard de delimitare la mijloc, din cauza neingrijirii acum nu mai exista.

Prima intrebare ar fi: e posibil sa intentez un proces de uzucapiune asupra proprietarului in cazul in care terenul nu este ingrijit si cel mai probabil nici nu are impozitul platit ? sau e absolut necesar sa am eu grija pe acel teren timp de 10-20 / 30 ani ?
Am inteles ca perioada de timp pt uzucapiune poate fi de 10-20 de ani, respectiv 30 de ani, ceea ce ma duce la a doua mea intrebare: nu prea am inteles care din aceste perioade s-ar potrivi cazului meu .. ?
A treia intrebare ar fi daca nu as putea sa intentez procesul, trebuie sa am grija de teren si trebuie sa astept toti acei ani din momentul in care am inceput, sau se adauga anii in care proprietarul nu a avut grija de teren ? sau il pot cumpara de la stat (poate cu mai putin) daca nu are impozitul platit ?
Cel mai recent răspuns: dotuletz , utilizator 03:08, 9 Iunie 2010
1. pentru uzucapiune, trebuie sa va comportati ca un adevarat proprietar (inclusiv sa platiti impozitul).
2. in cazul dvs. s-ar aplica uzucapiunea de 30 de ani (pentru care nu se cere buna credinta). ca sa puteti beneficia de uzucapiunea de 10-20 de ani, trebuia sa aveti un act translativ de proprietate pentru terenul respectiv, care sa emane de la neproprietar (adica cineva sa va fi vandut terenul fara sa fie al lui), deci dvs. sa fiti cumparator de buna credinta. Acel act ar valora just titlu. Termenul este de 10 ani atunci când adevăratul proprietar are domiciliul în circumscripţia tribunalului judeţean în care se află imobilul şi de 20 de ani, în cazul în care nu este îndeplinită această condiţie.
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
Kyandra, moderator
Pentru uzucapiune este obligatoriu sa fiti recunoscut de cei din jurul terenului,ca utilizator permanent al acestuia.Ati spus ca proprietarul mai vine o data la 2-3 ani,poate sa vina si o data la8 ani cata vreme d-voastra nu folositi terenul,nu-l ingraditi ca sa se vada ca e al d-voastra,nu puteti merge pe uzucapiune-asta inseamna tulburare de posesie daca ati face asa ceva,proprietarul adevarat probabil platindu-si taxele pt.proprietatea lui,deci existand ca inregistrat la Directia taxe si impozite.Uzucapiunea este o forma de pedepsire a proprietarului care nu se ingrijeste de proprietatea lui,10-20,30 ani.Chiar si daca nu si-ar plati impozitul ,nu ar pierde terenul -ar fi cam asa-d-voastra vedeti o
casa sau un teren care va place,platiti impozit pe el si dupa un nr.de ani vreti proprietatea respectiva.Nici chiriasii care stau intr-o locuinta nu au drept de proprietate asupra ei pe motiv ca platesc chirie,atata imp cat exista un proprietar de drept. Uzucapiunea inseamna cu totul altceva.
Exista act de proprietate pe numele vecinului? Daca da, atunci nu prea aveti ce sa faceti.Oricum ,din ce ati relatat, pana in prezent nu ati facut nici un act din care sa rezulte ca v-ati fi comportat ca un adevarat proprietar.
Deci sa inteleg ca, daca proprietarul nu isi plateste impozitul iar eu ma apuc sa am grija de acel teren, tot trebuie sa astept 30 de ani, corect ?
Ultima intrebare: e posibil sa ma duc la Directia taxe si impozite si sa verific proprietarul acelui teren, adica mi-ar da informatii necesare ? deoarece unele institutii nu divulga astfel de informatii (daca are acte pe el, daca si-a platit impozitul)
Puteti merge la primarie sa intrebati cine e pe rolul fiscal.

Teoretic daca incepeti sa va comportati ca un proprietar, va trebui sa treaca o perioada de 30 de ani, pt ca nu exista buna-credinta ( adica stiti ca nu sunteti proprietar) plus ca nu aveti just titlu.
Practic nu aveti nici o sansa.

Pt. ca proprietatea nu se stinge prin neuz, adevaratul proprietar poate sa nu treaca niciodata pe acolo, poate sa delase bunul sa decada, treaba lui, dar poate interveni intr-un proces si va poate opune titlul lui de proprietate.

Alte discuții în legătură

Dobandire proprietate teren marcelac marcelac Am achizitionat in 1990 o casa cu teren aferent 250m ,dar de fapt terenul este mai mare (3000 m.).De atunci platesc imozit pe casa si teren, inclusiv cel ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare pe hartie van_allen78 van_allen78 Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : parintii mei cumpara un teren langa casa de locuit in 1993, de la o femeie din localitate.Actul de vanzare ... (vezi toată discuția)
Rechin imobiliar mia26maria mia26maria Va scriu in speranta ca undeva cineva imi poate da un raspuns..am un teren langa casa unde locuiesc, de 11 ari ,cumparat cu acte de mana in 1992 de mama ... (vezi toată discuția)