avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj, facilitati angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj, facilitati angajator

buna ziua, am cateva intrebari la care raspunsul nu-mi e f clar, astept cu multumiri anticipate cateva lamuriri
sunt in somaj din 28.11.2009 (am avut trei ani vechime si am avut dreptul la 9 luni de somaj), si cu 1.06.2010 m-am angajat la alta firma
-mai primesc in continuare 30% din somaj astea 3 luni care au mai ramas?
-ce facilitati are firma ca m-a amgajat pe mine din somaj? de ce plati va fii scutita?
Cel mai recent răspuns: seitanirina , utilizator 10:45, 8 Iunie 2010
1. Daca in momentul angajarii erati somer atunci beneficiati de cei 30%, in conditiile Legii 76/2002:
Art. 72. - (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
(2) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).

2. Ve redau din OUG 13/2010:
Art. 1 - (1) Angajatorii care, în anul 2010, pe locurile de muncă nou-create stabilesc, în condiţiile legii, raporturi de muncă cu persoane provenite din rândul şomerilor aflate în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de muncă potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă şi pe care le menţin în activitate pe o perioadă de cel puţin 12 luni beneficiază, pe o perioadă de 6 luni de la data încadrării, de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru aceste persoane.
(2) Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale nu se acordă:
a) angajatorilor care în ultimele 6 luni premergătoare datei stabilirii raporturilor de muncă potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă au mai avut raporturi de muncă stabilite cu persoanele prevăzute la alin. (1);
b) angajatorilor care stabilesc raporturi de muncă cu persoanele prevăzute la alin. (1), pe locuri de muncă devenite vacante, rezultate în urma încetării unor raporturi de muncă în ultimele 6 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de muncă potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă.
va multumesc mult pentru raspuns, o zi buna va doresc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajare somer - baza legalã paula manta paula manta va rog sa-mi trimiteţi care sunt facilitatile angajarii unui somer, atât pentru socitate cât si pentru cel care provine din somaj, vă rog si baza ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajare someri 2010 stelios stelios Ce facilitati ( reduceri contributii etc ) au angajatorii si angajatii daca se fac angajari pentru someri ? (vezi toată discuția)
Oug nr. 13/2010 - beneficiari haiducu haiducu cine beneficiaza de OUG13/2010 angajatul SAU angajatorul ? cand angajatorul angajeaza din somaj??????? (vezi toată discuția)