avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

fara permis

am ramas fara permis la o tamponare in interiorul parcari kaufland desi scrie ca e parcare privata si ca nu isi asuma raspunderea pt incidente help my
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:00, 17 Iulie 2010
Acesta este un enunt.
Care ar fi intrebarea ?
Daca acest accident rutier a avut loc ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie si au fost produse pagube materiale.
Codul rutier prevede:
§ 6. Reguli referitoare la manevre
Art. 54. - (1) Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.
(2) Semnalizarea schimbarii directiei de mers trebuie sa fie mentinuta pe intreaga durata a manevrei.
..................................
Art. 75. - Accidentul de circulatie este evenimentul care intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea intr-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) in eveniment a fost implicat cel putin un vehicul in miscare;

Chiar daca accidentul s-a produs intr-o parcare privata, este un drum deschis circulatiei publice, pentru parcarea autovehiculelor.
Art. 79. - (1) Conducatorii de vehicule implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor si/sau alte pagube materiale sunt obligati:
a) sa scoata imediat vehiculele in afara partii carosabile ori, daca starea vehiculelor nu permite acest lucru, sa le deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-le prezenta;
b) sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.
(2) Se excepteaza de la obligatiile prevazute la alin. (1) lit. b):
a) conducatorii vehiculelor care incheie o constatare amiabila de accident, in conditiile legii;
b) conducatorul de vehicul care detine o asigurare facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.
;)
Interventie moderator Am rugamintea sa continuati topicurile incepute in legatura cu aceeasi problema, folosind butonul "raspunde". Multumesc, o seara buna!

Gabriela Pintea

mytyca545 a scris:
am pierdut un proces cu politia raman la tribunal prin care reiese ca hotararea este irevocabila am dreptul sa merg mai departe sau nu se termina aici totul
se poate ataca la o instanta mai mare ca tribunalul

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie rutiera imbroserv imbroserv Va rog, sa ma ajutati cu o informatie.Ce norme de circulatie au fost incalcate si ce sanctiuni se aplica unui sofer, care in deplasare, loveste cu oglinda ... (vezi toată discuția)
Retinere permis auto 123claudiu123 123claudiu123 Va rog sa-mi raspundeti daca mai este in vigoare art.231 litera h din codu rutier referitor la termenul de 48h de declarare la politie a accidedetului cu ... (vezi toată discuția)
Accident silviu2909 silviu2909 ce se intampla daca lovesti o masina parcata pe marginea drumului, zgariindu-le doar, pe amandoua, si pleci de acolo, fara sa raportezi nimic la politie ? (vezi toată discuția)