avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De ce sa platesc eu si pentru ceilalti?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De ce sa platesc eu si pentru ceilalti?

M-am mutat curand intr-un apartament .Pe scara o parte din locatari au centrala termica iar o parte repartitoare.'Dragii' mei vecini cu repartitoare vor sa le platesc 10% din consum pentru ca tevile lor trec pe la mine in casa...ceea ce nu mi se pare corect....ce ma sfatuiti sa fac pentru ca oricum nu le platesc nimic.Am auzit ca legea e de partea lor...dar eu cred ca nimeni nu-mi interzice sa le cer chirie pentru tevile lor...
P.S. Tevile sunt izolate si caldura lor nu patrunde la mine...

Va rog sa-mi spuneti ce sa fac...
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:03, 5 Mai 2008
Si daca blocul are 10 etaje, 'ala de la etajul 10 n-ar mai avea de platit nimic...pentru ca e deja platita caldura lui de la parter pana la 10...
Imi cer scuze, nu cunosc aberatiile legislative in materie (in masura in care exista) si nici n-am chef sa le caut duminica la ora asta, doar ma minunam si eu...
Pentru ca aveti tevile izolate, nu trebuie sa platiti. Va revine o cota parte doar in cazul in care exista calorifere pe scara si trebuie sa contribuiti la acestea.
~ Conținut șters la cerere ~
Sunt niste aberatii legislative prin care se urmareste mentinerea CET-urilor si protectia sociala a celorlalti locatari.
Din pacate nu am trecut inca la capitalism, comunismul se mentine pentru prostime incontinuare.
Apropous de izolarea tevilor, nu mai e valabila:((
În anul 2006, Ordinul ANRSC nr. 233/2004 a fost modificat prin Ordinul nr. 255/2006 din care rezultă că şi proprietarii de apartamente debranşate de la CET şi care au centrale termice proprii trebuie să suporte cheltuielile individuale de energie termică aferente părţilor comune din apartamente precum şi pierderile care, în prezent sunt suportate numai de către proprietarii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, încălcându-se flagrant legea.
Diferenţa de consum dintre ceea ce contoriza ceasul de bloc şi totalul înregistrărilor de la repartitoarele din apartamente constituie cheltuială comună şi trebuie să se suporte de toţi proprietarii, inclusiv de către cei care au centrală termică. In urma Ordinului nr. 233/2004, distribuirea costurilor comune se făcea numai celor racordaţi la CET, dar prin Ordinul nr. 255/2006 acest dezavantaj a fost înlăturat, astfel încât începând din sezonul de iarnă 2006 aceste costuri trebuie suportate şi de către cei cu centrale termice care au sau nu ţevile din apartament izolate.
„Teoretic, după formula de calcul prevăzută de Ordinul 255/2006 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală, proprietarii de centrale termice ar trebui să suporte un procent de până la 40% din costurile comune cu energia termică” ("Buna ziua Brasov" – 17.03.2007).
Calculul pierderilor de pe reţea şi a căldurii din părţile de uz comun se face după un singur criteriu: Cu cât este mai mare consumul de căldură al apartamentului, cu atât mai mare este partea care îi revine nefericitului care a vrut un pic mai cald în casă din cheltuielile comune. De parcă ţevile care traversează blocul, din subsol şi până la etajul patru, de exemplu, nu ar fi la fel de fierbinţi, indiferent dacă în apartamente oamenii îşi reglează după dorinţă robinetul de căldură.
În cazul coloanelor care traversează apartamentele, indiferent dacă acestea sunt sau nu izolate, un lucru este cert: „în cazul clădirilor tip condominiu având branşamente şi instalaţii interioare comune, indiferent de destinaţie, furnizorul nu are competenţa de a se implica în defalcarea şi repartizarea pe deţinătorii spaţiilor locative individuale a cheltuielilor aferente condominiului pentru consumul de energie termică, această activitate revenind, potrivit legii, asociaţiilor de proprietari“. Asta înseamnă că toată suma pentru căldura care ar trebui plătită „la comun“ - corespunzătoare conductelor din interiorul apartamentelor, a celor din subsol, a caloriferelor din casa scării şi uscătorii - se face potrivit unui calcul al asociaţiei de proprietari, care trebuie însă să ţină cont de câteva criterii incluse în lege. Adică, în primul rând să ţină cont de suprafaţa de imobil pe care o deţine fiecare.
Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzire, aferente consumului de energie termică al instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate comună din interiorul apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie - coloane de încălzire - se face proporţional cu cota indiviză care revine fiecărui proprietar, astfel cum aceasta este înscrisă în actul de proprietate sau contractul de vânzare-cumpărare“, spune tot legea.
Ordinul 255/2006 abrogă unul dintre articolele Ordinului 233/2004 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Serviciilor Comunale (ANRSC), şi anume pe acela care prevedea că vor fi exceptate de la plata căldurii apartamentele desprinse din sistemul centralizat în care ţevile comune de încălzire sunt izolate. Noul ordin îi obligă pe toţi coproprietarii să participe la plata căldurii furnizate în sistem centralizat, chiar dacă sunt debranşaţi, şi prevede că se va calcula suprafaţa radiantă a ţevilor care le tranzitează apartamentul şi vor achita contravaloarea căldurii primite astfel. Asociaţiile de proprietari tratează în mod diferit Ordinul ANRSC 255/2006. Unele îl ignoră, de teama „centraliştilor“ sau din alte raţiuni, şi repartizează tot consumul de căldură numai locatarilor deserviţi de CET. Aceştia suportă din buzunar tot consumul înregistrat de giga-calorimetrele de scară, chiar dacă în apartamentele cu centrală individuală şi în spaţiile comune există ţevi încălzite.
Ordinul 255 s-a dorit o modalitate de a reglementa situaţia, astfel încât, în fiecare condominiu, repartizarea costurilor comune corespunzătoare conductelor din apartamente, celor din subsolul blocurilor, caloriferelor din casa scării şi uscătorii să se facă în mod corect. Este vorba despre o proprietate comună, iar convieţuirea într-un astfel de imobil trebuie să se bazeze pe respect reciproc. Asociaţia de proprietari este cea care repartizează costurile, în funcţie de cât revine fiecărui proprietar din suprafaţa echivalentă termic existentă în bloc“, susţine directorul CET, Mircea Paraschiv. (Transilvania Expres nr. 4085/20.01.2007 şi din 30.01.2007).

Alte discuții în legătură

Am ramas doar 3 apartamente fara centrala proprie daniel71 daniel71 #-o Locuiesc la un bloc cu 4 etaje cu 2 scari. Deoarece in Brasov a fost partial compromisa instalarea repartitoarelor in blocul nostru toti locatarii au optat ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Caldura platita pentru tevile care trec printr-un apartament debransat maxim constantin maxim constantin Va rog sa ma ajutati cu o problema.Luna aceasta la asociatie pe langa cele obisnuite am de platit si caldura,pentru tevile care trec prin apartament[explicatia ... (vezi toată discuția)