Situatia este urmatoarea : un angajat lucreaza intr-o luna 6 ore intr-o zi de sambata. Pentru aceasta primeste 2 zile libere platite (cu tariful orar corespunzator salariului de incadrare). Este vorba de o singura sambata, deci se respecta intervalul de 14 zile pt. repausul saptamanal.
Va spun sincer ca eu nu mai inteleg nimic. Am avut control si inspectorii de la ITM spun ca, pe langa cele 2 zile libere platite mai trebuie platite si cele 6 ore, cu spor de 100 %, ca asa este legal.
Ce parere aveti, trebuie platite si cele 6 ore, pe langa cele 2 zile?
Redau mai jos extras din contractele aplicabile (societatea are sub 19 angajati si nu are CCM) si codul muncii.
CCMUN
Art. 41. …(3) Sporurile minime ce se acordã în condiţiile prezentului contract sunt:
........c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sãrbãtori legale ce nu au fost compensate corespunzãtor cu ore libere plãtite se acordã un spor de 100% din salariul de bazã;
CCM RAMURA ELECTROTEHNICÃ, ELECTRONICÃ, MECANICÃ FINÃ, UTILAJE ªI APÃRARE pe anii 2007 - 2010
Art. 63. - Compensarea orelor suplimentare se face cu timp liber corespunzãtor sau prin plata unor sporuri, conform art. 51, alin. 1, lit. c), potrivit înţelegerii pãrţilor.
Art. 51. - (1) Sporurile minime ce se acordã în condiţiile prezentului contract sunt urmãtoarele: ...........c) pentru orele lucrate suplimentar peste programul normal de lucru, şi orele lucrate în zilele libere şi sãrbãtori legale -100% - Aceste sporuri se plãtesc în cazul în care compensarea prin ore libere plãtite nu este posibilã, în urmãtoarele 30 de zile dupã efectuarea acestor ore suplimentare.
CODUL MUNCII
Art. 120. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plãtite nu este posibilã în termenul prevãzut de art. 119 alin. (1) în luna urmãtoare, munca suplimentarã va fi plãtitã salariatului prin adãugarea unui spor la salariu corespunzãtor duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentarã, acordat în condiţiile prevãzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncã sau, dupã caz, al contractului individual de muncã, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bazã.
...........
Art. 132. - (1) Repausul sãptãmânal se acordã în douã zile consecutive, de regulã sâmbãta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbãtã şi duminicã ar prejudicia interesul public sau desfãşurarea normalã a activitãţii, repausul sãptãmânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncã sau, dupã caz, prin contractul individual de muncã.
Cei de la ITM V-au raspuns corect.
Persoana care lucreaza de luni pana sambata va avea repaus saptamanal duminica si luni (conditia repausului saptamanal este ca cele doua zile sa fie consecutive). Plata zilei de sambata este de 100% + un spor stabilit in conditiile art. 132 alin. (3) din Codul muncii.
-sambata aceea lucrata se considera zi de lucru (nu este vorba de 100% pentru ca dumneavoastra ii dati liber)
Mai pe inteles:
-daca luna mai are 20 de zile lucratoare, dumneavoastra ii platiti angajatului 21 de zile (chiar daca are ziua de luni liber)
-daca nu dati ziua de luni liber atunci la cele 21 de zile mai platiti inca 6 ore cu 100% (sporul din lege)
Nu cred ca m-am facut inteleasa. Omul a lucrat sambata 6 ore. A avut liber duminica, ca zi nelucratoare. Pentru ziua de sambata a stat acasa luni si marti, zile platite. Mai trebuie sa-i mai dau vreun spor?
-ziua de sambata este inclusa in plata plus ca trebuia sa ii dati liber numai luni, nu si marti si nu se mai da nici un spor, nu inteleg de ce v-au spus asa, mergeti la ITM si intrebati un inspector cum se procedeaza corect in cazul dumneavoastra, dar la alt inspector.
Zile libere
ContSters74221
salaraitii care prin natura locului de munca trebuie sa lucreze sambata sau duminica ,sunt indreptatiti sa primeasaca doua zile libere pt o zi lucrata in ... (vezi toată discuția)