avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... compensare ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

compensare ore suplimentare

Buna ziua,
De vreo doua luni firma la care lucrez nu ne mai plateste orele suplimentare. Pentru o zi lucrata in weekend primim 8 ore libere peste saptamana, fara alte sporuri. Intrebarea mea este daca aceasta compensare respecta legea 40, art.122, alineat 2.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:44, 1 August 2012
Munca desfasurata in week-end nu este munca suplimentara ...

Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.

Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
.....
Scuzati dar nu am fost destul de explicit.
De ex: in decurs de 2 saptamani lucram 8 ore/zi; 6 zile /saptamana (48 ore /saptamana). Conform legii 8ore / saptamana sunt suplimentare iar firma le va compensa cu ore libere in urmatoarele 60 de zile. Compensarea va fi 8 ore suplimentare compensate cu 8 ore libere in urmatoarele 60 de zile,fara alte sporuri. Citind articolul 122 alineat 2 si articolul 123 alineat 2 din legea 40 am inteles ca beneficiez si de sporul de 100% acordat pentru orele suplimentare (negociat in contractul colectiv de munca) sau ore libere in cuantumul venitului realizat pe cele 8 ore suplimentare.

Va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine sau compensarea propusa de firma ( 8 ore suplimentare cu 8 ore libere fara alte sporuri) este varianta corecta, avand in vedere exemplul de mai sus.
Compensarea cu zile libere platite se face astfel 8 ore lucrate suplimentar = 8 ore libere platite .. in cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare GABRIEL1960 GABRIEL1960 Se pot efectua ore suplimentare in limita a 48 ore saptamanal fara obligatia angajatorului de a acorda repaos 48 ore consecutive? Daca da in ce mod? Precizez ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)
Angajati care lucreaza sambata Elssa Elssa Un angajat a fost chemat la lucru intr-o zi de sambata (in cadrul firmei la care lucrez de obicei nu se lucreaza sambata si duminica dar mai sunt astfel de ... (vezi toată discuția)