avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce as putea sa fac?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce as putea sa fac?

Buna,
Sunt divortata de 12 ani ,si am un baiat de 13 ani ,si asi dorii sa il trec pe numele meu de fata. Tatal baiatului nu imi plateste pensie alimentara de 12 ani,in 12 ani la vazut de 2 ori nu participa la nimic ptr cresterea copilului.Stiu puteam sa il dau in judecata ptr pensie,,dupa informatiile primite stiu ca nu lucra nici unde,dar pe mine nu pensia alimentara ma intereseaza ci cum asi putea sa ii schimb numele copilului di Balulescu in Munteanu.Problema ca si copilul isi doreste foarte mult acest lucru.Am fost la avocati,la protectia copilului in care mi-au spus ca nu am nici o sansa pana la varsta de 18 ani.cand copilul poate lua decizii singur.Mentionez ca tatal baiatullui meu a facut puscarie ptr pensia alimentara la alt copil pe care il are dintr-o casatorie anterioara.
Va rog dati-mi un sfat ce asi putea sa fac.
Multumesc mult de tot
Daniela
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:58, 11 Iunie 2010
pe cale administrativa puteti face acest lucru, avind si consimtamintul tatalui biologic.
Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, va hotari autoritatea tutelara.Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.Cand minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.Pentru persoana pusa sub interdictie, cererea de schimbare a numelui se face de catre tutore, cu incuviintarea autoritatii tutelare


in concluzie, ori il convingeti dvs sau baiatul sa-si dea acordul, ori reusiti sa-l decadeti din drepturi (ramane la aprecierea instantei daca va considera ca e neglijenta grava)... poate sub amenintare unei plangeri penale pt neplata pensiei, isi va da acordul.
buna ziua.
aici nu cred ca etse vorba de o schimbare a numelui de familie, pe cale administrativa.
doamna doreste ca copilul sa nu mai poarte numele de familie al tatalui sua. ceea ce este imposibil deocamdata, avand in vedere ca minorul a fost recunoscut de catre tatal sau.
doar daca reusiti sa obtineti prin instanta o hotarare judecatoreasca privind decaderea din drepturi a parintelui bilogic.
am inteles ,acordul nu cred ca si-m va da ,atunci voi incerca sa il decat di drepturile parintesti ca sa pot face acest lucru.doarece si cpilul nu mai vrea sa poarte numele tatalui.Voi icerca si aceasta varianta.
Va multumesc mult de tot
buna ziua .
decaderea din drepturile parintesti se dispune in anumite situatii !! trebuie sa aveti motive intemeiate pt. a cere decaderea din drepturile parintesti a tatalui minorului !!

Alte discuții în legătură

Pot schimba numele copilului meu dupa divort? diotima diotima Sunt divortata de trei ani. Am un copil minor care mi-a fost incredintat spre crestere si educare prin sentinta definitiva si irevocabila. Copilul practic nu ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturile parintesti nif nif sunt divortata si am incredintat minorulin varsta de 5 ani si 8 luni prin hotarare definiva si irevocabila.as dori decaderea totala din drepturi a fostului sot ... (vezi toată discuția)
Pot schimba numele copilului fara acordul tatalui? catyelena catyelena Am un baiat(4ani si 3luni) din o relatie (necasatoriti-copilul pe numele lui). Tatal nu ajuta la cresterea lui cu nimic de 3 ani si 8 luni. Vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)