avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... auto pe firma vs. contract de comodat auto
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

auto pe firma vs. contract de comodat auto

sunt titular de intrepr.indiv. si am contract de comodat pt.auto propriu. Conform cod fiscal, trebuie sa deduc cheltuielile numai pt.partea folosita pt.afacere, si tot aceluiasi cod , am voie sa deduc chelt.cu combustibilul numai daca auto e folosit exclusiv pt. deplasare la/de la punctul de lucru (conf.unei exceptii din CF); in concluzie, pt.afacere trebuie sa utilizez auto NUMAI pt. deplasare la/de la ...
Intrebarea mea este: daca vand acest auto si-mi iau unul pe intrepr.indiv., ce deduceri am (TVA, amortizare), cum trebuie sa-l utilizez (se poate utiliza si in scop personal), etc.?
Adica ar fi mai rentabil auto pe firma?
Cel mai recent răspuns: cristian_conea , utilizator 10:03, 16 Iunie 2010
nu, ca te omoara si impozitele si rca ul care e mai scump pe firma si oricum tot ce consumi cu masina in baza contractului de comodat se deduce pe firma
ma gandeam ca se recupereaza TVA-ul si, fiind o cheltuiala, impozitul va fi mai mic cu 16%, deci un 35% se economiseste.
Da, va gandeati bine, doar daca sunteti platitor de tva. Si amortizarea fiscala este in avntajul dvs, micsoreaza baza de impozitare.
Personal va spun ca RCA se plateste ca si pers fizica, nu va lasat intimidat de raspunsul oricarui agent de asigurari, care si-ar dori o incadrare la PJ. Au in normele RCA o asemenea prevedere, insistati si o sagasiti raspuns favorabil
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2010
mayer, utilizator
cristian_conea a scris:

...ce deduceri am (TVA, amortizare), cum trebuie sa-l utilizez (se poate utiliza si in scop personal), etc.?
Adica ar fi mai rentabil auto pe firma?

ART. 145^1
Limitări speciale ale dreptului de deducere
(1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul șoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor acestor vehicule şi nici taxa aferentă achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleaşi caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, cu excepţia vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către şcolile de şoferi, transmiterea folosinţei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional;

norme :
f) vehiculele utilizate exclusiv pentru transportul personalului la şi de la locul de desfăşurare a activităţii reprezintă vehiculele utilizate de angajator pentru transportul angajaţilor în scopul desfăşurării activităţii economice la şi de la reşedinţa acestora/locul convenit de comun acord la sediul angajatorului sau la şi de la sediul angajatorului la locul în care se desfăşoară efectiv activitatea sau la şi de la reşedinţa angajaţilor/locul convenit de comun acord la locul de desfăşurare a activităţii, atunci când există dificultăţi evidente de a găsi alte mijloace de transport şi există un acord colectiv între angajator şi angajaţi prin care angajatorul se obligă să asigure gratuit acest transport;

Articolul de mai sus este in vigoare pana a 31.decembrie 2010 ( deocamdata ....)
Dupa cum vedeti nu puteti deduce tva la achizitie , doar la leasing si doar daca acest leasing este mai mare de 1 an , si doar pentru rate ; pentru valoarea reziduala -nu
Si atentie si la notiunea de angajator - fiind II puteti fi considerat angajator , dar trebuie sa aveti si ... angajatul ...

avand in vedere ca tot eu muncesc, as putea fi considerat ca si angajat; in caz contrar cine face banii? nimeni! si atunci n-am ce plati la stat...=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva achizitie masini drive test pentru showroom auto anamaria80 anamaria80 Buna seara. Un srl care are ca si activitate secundara vanzare auto(showroom auto) si service auto vrea sa achizitioneze masini(masini cumparate pe firma) ce ... (vezi toată discuția)
Lamurire - deducere tva leasing krika8712 krika8712 Lucrez la o societate la care administratorul ar vrea sa preia de la o alta societate un contract de leasing - o masina pt transportul de marfa (cara ... (vezi toată discuția)
Achizitie masina georgianan georgianan s-a tot discutat in stanga si indreapta, dar nu stiu cum a ramas de fapt... vreau sa cumpar o masina pe societate...pt d-l administrator...la achizitia ... (vezi toată discuția)