avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... radiere notari carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

radiere notari carte funciara


Buna ziua,
printr-o sentinta judecatoreasca de partaj, se hotaraste ca imobilul bun comun intra in proprietatea sotiei, urmand sa-i plateasca sotului o sulta. Creditorii sotului au solicitat si instituit sechestru si interdictia de vanzare pe imobilul bun comun, anterior sentintei de partaj, pentru o datorie personala a sotului.
In sentinta nu se precizeaza absolut nimic despre notarile din cartea funciara, care au fost instituite pentru datorii personale ale sotului; se hotaraste doar, ca sotia va fi proprietara imobilului; logic ar fi fost sa fie radiate acele notari, intrucat datoriile sunt personale.
Sotia a facut cerere la OCPI, sa-i fie intabulat imobilul si de asemenea, sa fie radiate acele notari.
Imobilul a fost intabulat pe ea, cota catuala de 1/1, insa au ramas in continuare acele notari. A facut o noua cerere la OCPI pentru a fi radiate acele notari, insa raspunsul este negativ.
Va rog mult sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat.
Ma adresez judecatoriei care a solutionat partajul?
Taxa de timbru cat este, daca imobilul a fost evaluat la 130.000 ron.
Va rog mult sa-mi raspundeti.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 13:10, 10 Iunie 2010
1. Sulta a fost platita?
Da.
Pentru a va spune ce acte trebuie sa prezentati pentru radierea acelor notari, este important de stiut ce obiect au avut. Spuneti ca au fost facute la cererea creditorilor sotului... Este cumva vorba de somatii imobiliare sau de plata?
Reveniti cu detalii...
Este vorba de masura asiguratorie a sechestrului, solicitata de AFP, pentru o datorie personala sotului( impozite si taxe).
A doua notare este o interdictie de instrainare, solicitata intr-un dosar executional. Mai exact, creditorul a inceput executarea silita impotriva bunului comun al sotilor pentru datoria personala a sotului. Sotia a facut cerere de interventie principala, prin care specifica faptul ca se executa un bun comun. Ca urmare, creditorul care a inceput executarea silita, a cerut partajul bunurilor sotilor, pentru a putea urmari bunurile proprii ale sotului. Prin sentinta de partaj, casa a revenit sotiei, sotul primind sulta, in fata notarului. OCPI a dat o incheiere prin care s-a intabulat imobilul pe sotie, insa cele doua notari au fost mentinute. Nu vor sa le radieze, invocand faptul ca nu se prevede acest lucru in dispozitivul hotararii, si ei merg pe procedura necontencioasa.
Ce-ar trebui facut mai departe?
Va multumesc pentru interes, doamna consilier juridic.
;)Pentru radierea sechestrului asigurator, va trebui sa prezentati la BCPI o adresa de radiere a sechestrului emisa de AFP (aceeasi institutie care a solicitat si inscrierea sechestrului asigurator va cere si radierea acestuia din cartea funciara). Atentie, adresa de radiere trebuie sa cuprinda descrierea imobilului, cu specificarea numarului cadastral si a numarului de carte funciara, numele proprietarului, precum si numarul sub care a fost inscris in cartea funciara sechestrul asigurator. Cererea se va tarifa cu 60 de lei.
Pentru cealalta notare...e putin mai dificil, pentru ca nu stiu cum suna exact ea :-/. In orice caz, cererea de radiere va trebui sa fie insotita de un act emis de aceeasi persoana (fizica sau juridica) ce a cerut si notarea interdictiei de instrainare. Daca notarea a fost solicitata de creditor personal, acesta va trebui sa dea o declaratie autentifica cum ca si-a primit suma de la debitor, nu mai are nici o pretentie fata de acesta si este de acord cu radierea notarii din cartea funciara.
Daca notarea a fost solicitata de executorul judecatoresc, acesta va emite o adresa prin care va solicita radierea acestuia.
Daca s-a notat chiar o somatie imobiliara la cererea creditorului, prin intermediul executorului judecatoresc, la fel, acesta din urma va emite o adresa de radiere.
Inca o data, mentionez ca trebuie vazut exact cum suna acea notare in cartea funciara!
Succes! ;)
Ultima modificare: Joi, 10 Iunie 2010
Paula Tudor, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Extras carte funciara - inscrieri neradiate in urma unei hotarari judecatoresti irevocabile. Minodora Sorian Minodora Sorian Buna ziua, va rog sa ma lamuriti cu un raspuns. Este vorba de o hotarare de partaj intre soti prin care se sisteaza starea de codevalmasie. Actiunea ... (vezi toată discuția)
Ridicare sechestru Minodora Sorian Minodora Sorian Buna ziua, Daca ma adresez instantei cu doua cereri de radiere notari din cartea funciara, privitoare la un imobil, actiunea va avea caracter contencios? (vezi toată discuția)
Vanzare apartament. sulta zatara zatara Situatia : sotul si sotia au divortat; in urma partajului apartamentul a revenit sotiei care trebuie sa plateasca o sulta sotului; au convenit sa vanda ... (vezi toată discuția)