Buna ziua,
va rog sa ma lamuriti cu un raspuns.
Este vorba de o hotarare de partaj intre soti prin care se sisteaza starea de codevalmasie. Actiunea a fost formulata de catre un creditor personal al sotului. Bunul( casa de locuit si teren aferent) este bun comun. Se stabileste prin hotarare ca acesta intra in patrimoniul sotiei, cu obligatia pentru aceasta de a plati o sulta sotului. S-a achitat in prezenta notarului sulta datorata. Pt. imobilul respectiv s-a luat masura sechestrului asigurator de catre unul din creditorii personali ai sotului, anterior acestei hotarari de partaj. De asemenea, tot la inscrieri privitoare la proprietate, potrivit extrasului de carte funciara, s-a efectuat notarea interdictiei de instrainare.
Acestea au fost solicitate de catre creditori personali ai sotului, anterior hotararii de partaj.
Prin hotararea de partaj, sotul primeste o suma de bani. Ar insemna ca creditorii acestuia sa se indrepte impotriva lui in limita acestei sume, nu?
Sotia a solicitat OCPI intabularea imobilului in baza hotararii de partaj, pe numele sau.
Extrasul CF are insa, trecute si sechestrul si notarea interdictiei, ambele pt. datoria sotului.
Ce cale legala are la dispozitie sotia pentru avea drept de proprietate fara restrictii?
Hotararea de partaj nu prevede radierea acelor notari, insa in considerentele hotararii se specifica faptul ca s-au trecut acele inscrieri in foaia de proprietate pt. datorii [personale ale sotului.
Sotia trebuie sa reitereze o actiune in instanta pt. radierea sechestrului si a notarii sau se poate adresa in termen de 15 zile Biroului de cadastru si publicitate imobiliara ?
Va rog mult sa ma edificati.
Multumesc.
mai intai se solicita pe baza cererii adresate biroului de carte funciara radierea respectivelor sarcini iar cererea trebuie sa fie insotita de documentele doveditoare.. daca nu se da curs, se face proces asa cum ati aratat dvs in termen de 15 zile de la primirea raspunsului negativ de la cartea funciara
Acel termen de 15 zile la care face referire d-na este termenul in care se poate formula plangere impotriva incheierii de carte funciara.
Totusi, nu este o solutie, pentru ca in mod corect au fost mentinute in cartea funciara acele notari si acel sechestru, chiar si dupa intabularea dreptului de proprietate in favoarea sotiei, in baza sentintei civile de partaj.
Acum, solutia este ca dansa sa se adreseze cu cereri de radiere OCPI-ului. Va formula o cerere de radiere a sechestrului, cerere careia ii va atasa incheierea emisa de judecator prin care se va dispune ridicarea sechestrului asigurator (sau sentinta civila, nu sunt sigura ce act este), respectiv o cerere de radiere a notarii interdictiei de instrainare, cerere careia ii va atasa declaratia creditorului (daca acea notare a fost facuta la cererea acestuia).