avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca

Daca o societate cu mai mult de 21 de angajati nu are contract colectic de munca, este obligata sa respecte conditiile minime din contractul colectiv de munca la nivel de ramura?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:21, 10 Iunie 2010
orice societate trebuie a respecte prevederile Contractului Colectiv Unic la Nivel National la nivel de ramura, pt anul in curs ,
daca are peste 21 de salariati ,obligatoriu trebuie sa-si faca si CCM
Din pacate incheierea unui contract colectiv de munca nu este obligatorie sau cel putin asa se deduce din lege.
Eu consider aceasta ca este o greseala a textului de lege atata timp cat tot legea sustine ca negocierea este obligatorie si atunci la ce folos daca incheierea nu #-o X-(.
De altfel in lege nu se spune ca incheierea nu este obligatorie dar au dedus cei ce au avut interes.
Lasand la o parte aceste interpretari, contactul colectiv pe ramura este obligatoriu de respectat el continand clauze minime sub care nu se pot stabili drepturi pentru cei ce apartin de aceea ramura.
1)-Legea 53/2003 -art.241,alin. 1, lit c
(Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca la acest nivel)

2)-Legea 130/1996 -art. 11, alin 1 , lit. C
(Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca)

3)-Contract Colectiv de Munca Unic la Nivel National – art.3 ,alin.1 ,lit. B
(Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca,indiferent de forma de capital social (de stat sau privat,roman sau strain/mixt)
Ultima modificare: Joi, 10 Iunie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca la art.3 prevede urmatoarele:
(1) Negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati.
(2) Negocierea colectiva are loc in fiecare an, dupa cum urmeaza:
a) dupa cel putin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmata de incheierea contractului colectiv de munca, sau de la data intrarii in vigoare a contractului colectiv de munca, dupa caz;
b) cu cel putin 30 de zile anterior expirarii contractelor colective de munca incheiate pe un an.
(3) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile.
(4) Negocierea colectiva va avea ca obiect, cel putin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.
(5) Initiativa negocierii apartine patronului.
(6) In cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 15 zile de la formularea cererii.


MIR13BIS a scris:

Daca o societate cu mai mult de 21 de angajati nu are contract colectic de munca, este obligata sa respecte conditiile minime din contractul colectiv de munca la nivel de ramura?


Art. 247 C.mun. - În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Negociere contract colectiv la nivel de unitate hajnyci hajnyci Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urm. problema: in cazul in care avem un contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate pt anii 2011-2012 exista ... (vezi toată discuția)
Ccm / roi bombi bombi Ma intereseaza daca CCM si/sau ROI trebuiesc in mod obligatoriu intocmite si unde trebuiesc depuse? (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului-concediere adrian.n adrian.n Urmesa sa fiu concediat pe motiv restructurarea postului din motive neimputabile angajatului, firma are peste 21 angajati dar nu are incheiat contract colectiv ... (vezi toată discuția)