avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Somatie de plata- asociat-firma
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Somatie de plata- asociat-firma

Procedura somatiei de plata se poate folosi si in cazul recuperarii unui imprumut facut de o persoana fizica unei persoane juridice?
Acum un an am imrpumutat o suma de bani societatii in care sunt si asociat; intre timp ne-am certat si acum, desi a trecut termenul scadent de rambursare mi se tot amana plata si acum nici nu mai pot lua legatura cu ei.
Am un contract de imprumut semnat intre parti si stampilat de firma, cu mentiunea ca s-a primit si suma scrisa de mana De asemenea am si o foaie de varsamant a sumei respective in banca dar pe ea nu apare mentiunea"imprumut"
og 5/ 2001 privin somatia de plata
ART. 1
(1) Procedura somaţiei de plată se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.
(2) Suma ce reprezintă obligaţia prevăzută la alin. (1), precum şi dobânzile, majorările sau penalităţile datorate potrivit legii se actualizează în raport cu rata inflaţiei aplicabilă la data plăţii efective.
ART. 2
(1) Cererile privind somaţia de plată se depun la instanţa competentă pentru judecarea fondului cauzei în primă instanţă.
ART. 3
(1) Cererea introdusă potrivit art. 2 va cuprinde:
a) numele şi domiciliul sau, după caz, denumirea şi sediul creditorului;
b) numele şi domiciliul debitorului persoană fizică, iar în cazul debitorului persoană juridică, denumirea şi sediul, precum şi, după caz, numărul certificatului de înmatriculare în registrul comerţului sau în registrul persoanelor juridice, codul fiscal şi contul bancar;
c) sumele prevăzute la art. 1 alin. (2), temeiul de fapt şi de drept al obligaţiilor de plată, perioada la care se referă acestea, termenul la care trebuia făcută plata şi orice element necesar pentru determinarea datoriei.
(2) La cerere se anexează contractul sau orice alt înscris doveditor al sumelor datorate.
(3) Cererea şi actele anexate la aceasta se depun în copie în atâtea exemplare câte părţi sunt, plus unul pentru instanţă.
Sa inteleg ca din expresia "drepturi si obligatii privind executarea anumitor servici, lucrari sau orice alte prestatiii " rezulta ca nu ar putea fi folosita si pentru un imprumut? Nici daca a fost facut de un asociat pentru dezvoltarea unei societati.

Ordonanta o gaseam si eu pe net, vroiam mai mult o explicatie/lamurire cu privire la intelesul frazei de mai sus
ordonanta se aplica tuturor comerciantilor, daca una din parti este comerciant, atunci se aplica,, nu se face distinctie daca banii sunt imprumutati sau nu , daca exista acte ce fac dovada imprumutului si daca obiectul este recuperarea bani de la comeciant se aplica.
~ Conținut șters la cerere ~
definitie ... #- off

Alte discuții în legătură

Recuperarea unei datorii gigelas gigelas Buna seara. O persoana,a imprumutat pe o alta persoana cu o suma considerabila. Au facut un proces verbal,in care au trecut suma imprumutata si mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata sau actiune intemeiata pe oug 119/2007 ENGFULL ENGFULL care este diferenta intre cele 2 actiuni? cand o introducem pe una , cand pe cealalta? se exclud? sau e aceeasi actiune sub 2 denumiri ? (vezi toată discuția)
Recuperare creante apeiron2 apeiron2 As vrea sa va intreb daca ar merge sa ma folosesc de ordonanta de plata in cazul recuperari creante intre pers juridica si pers. fizice in baza unor ... (vezi toată discuția)