avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divortul romanilor aflati in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divortul romanilor aflati in strainatate

Buna ziua,

Va rog foarte mult sa-mi spuneti daca doi romani, aflati la munca in strainatate, pot divorta in tara unde muncesc, respectiv Belgia. Casatoria s-a incheiat in Romania. Daca raspunsul este afirmativ, potrivit carei legislatii se vor judeca, legislatia nationala? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 00:30, 11 Iunie 2010
asa cum prevede codul familiei, in cazul desfacerii casatoriei, instanta competenta sa judece actiunea este cea de la ultimul domiciliu comun al sotilor.
Da, va puteti judeca in Romania.
Daca va angajati avocat puteti sa nu veniti la termen.
Legea care guverneaza divortul in cazul casatoriei incheiate in Romania este legea romana.Cu alte cuvinte nu se poate divorta decat in Romania, iar instanta competenta sa solutioneze cererea este judecatoria in raza caruia au avut ultimul domiciliu comun sotii.
Daca ce doi soti nu se pot prezenta la proces pot angaja avocati pe care trebuie sa-i mandateze prin procuri speciale sa le reprezinte interesele in fata instantei, fiind necesar totodata sa inmaneze avocatilor dovezi ale resedintei lor din tara respectiva, pentru ca acestia sa le poata prezenta instantei.
Si daca nu exista copii minori se termina intr-un termen.B-)
Cererea nu trebuie introdusa personal? urmand ca pe parcursul procesului sa poata urma procedura sus mentionata.

Alte discuții în legătură

Divort la notar 2011 daniela_taga daniela_taga Buna seara, Va supun atentiei o situatie: ambii soti doresc sa divorteze dar ei lucreaza in Italia. S-au casatorit in Romania, sunt cetateni romani, nu si ... (vezi toată discuția)
Divort prin acordul partilor ileana1 ileana1 am o prietena plecata in Anglia,sotul ei este tot acolo;nu mai sunt impreuna,stau de ceva vreme separat;nu au copii,nu au bunuri de impartit.Vor sa ... (vezi toată discuția)
Divort cand nici unul dintre soti nu se afla in tara Kati Ecaterina Kati Ecaterina Ne-am casatorit in Romania, am plecat din tara iar acum eu vreau sa divortez. Nu ma pot intoarce in tara pt a ma ocupa personal de divort, ii voi face mamei o ... (vezi toată discuția)