avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cand nici unul dintre soti nu se afla in tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cand nici unul dintre soti nu se afla in tara

Ne-am casatorit in Romania, am plecat din tara iar acum eu vreau sa divortez. Nu ma pot intoarce in tara pt a ma ocupa personal de divort, ii voi face mamei o imputernicire pt a se ocupa de toate in numele meu. Singura intrebare e daca e suficient sa trimit cererea de divort semnata de mine, sau e nevoie sa o semnez la notar/ ambasada. Nu avemm proprietati comune, nici copii.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:17, 27 Iulie 2010
sotul a ramas in tara?
Cererea de divort se introduce personal de sotul care solicita divortul.
Daca sotul dvs. este in tara si este de acord, poate introduce el cererea de divort.
Un divort de comun acord se termina foarte repede, iar accesoriile acestuia (partaj, incredintare minori), nu va intereseaza, dupa cum afirmati. Oricum partajul se poate cere si ulterior, fiind o actiune imprescriptibila.
Acţiunea de divorţ are un caracter strict personal, motiv pentru care ea nu poate fi introdusă decât de către soţi.

Art. 614 Cod de procedura civila, prevede situatiile de exceptie: "În fata instantelor de fond, partile se vor înfatisa în persoana, afara numai daca unul dintre soti:

· executa o pedeapsa privativa de libertate,

· este împiedicat de o boala grava,

· este pus sub interdictie

· are resedinta în strainatate

In aceste cazuri, partile se vor putea înfatisa prin mandatar.
Mandatarul intr-un proces de divort trebuie sa fie avocat, sau ruda pana in gradul IV, cu una din parti si licentiat in drept
Dumneavoastra, daca nu puteti veni in tara, trebuie sa imputerniciti o persoana care sa depuna cererea de divort di care sa va reprezinte in procesul de divort.
Imputernicirea se poate face la ambasada sau consulatul roman din tara in care va aflati dvs sau la un notar public.
Raspunsurile sunt oarecum contradictorii, unii sustin ca cererea de divort trebuie depusa PERSONAL (lucru imposibil atat pt mine cat si pt sotul meu), iar a doua varianta ar fi ca cererea sa fie depusa de un membru al familiei, in cazul meu mama, desigur, cu imputernicire. Vreau sa stiu daca este posibila a doua varianta. Si daca este, e suficienta o cerere de divort simpla (fara semnaturi si stampile de la ambasada)?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Divort zivem zivem Buna ziua, as dori sa ajut o cunostinta care momentan locuieste si munceste in afara tarii. Aceasta doreste sa stie ce trebuie facut si cand, pentru a da ... (vezi toată discuția)
Poate un avocat sa depunna actele de divort fara procura si citatie nesemnata giov giov buna ziua , poate un avocat sa depuna citatie de divort fara procura si citatie nesemnata si ce legge incalca va multumesc! (vezi toată discuția)
Divort morun_viorel morun_viorel Buna ziua, Sunt separat de sotie de peste 5 luni, intelegerea a fost ca ea sa depuna actele de divort eu fiind plecat in interes de serviciu in alta ... (vezi toată discuția)