avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua, as dori sa ajut o cunostinta care momentan locuieste si munceste in afara tarii. Aceasta doreste sa stie ce trebuie facut si cand, pentru a da divort de sotul sau. Este plecata din anul 2007. Pana anul trecut a trimis lunar sotului bani pentru a achita creditele facute pe numele ei necesare achizitionarii autoturismului pe care sotul il foloseste si a altui credit de folosinta. Constatand ca acesta de fapt, nu plateste ratele a trimis banii altei persoane care se ocupa de achitarea creditului. Intre timp, sotul si-a gasit alta "soata" pe care a si adus-o in apartamentul familiei. Au impreuna doi baieti de 30 si 25 de ani. Ea ar dori sa depuna cererea de divort dar nu stie care este procedura, si in tara nu poate veni decat pentru o perioada de maxim 2 saptamani. Poate mandata pe cineva din tara sa faca tot ce ar trebui? Orice informatie i-ar fi de mare folos. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 16:10, 10 Noiembrie 2011
poate face procura pe numele unui avocat care se va ocupa in locul ei de divort
Deci, ea nu trebuie sa se prezinte personal la nici o autoritate? Cu exceptia avocatului, desigur. Ar fi o mare usurare pentru ea. Multumesc
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
zivem, utilizator
Cererea de divort se depune personal, iar in conformitate cu prevederile art. 614 C.pr.civ. "in fata instantelor de fond partile se vor infatisa in persoana afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate......sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri partile se pot infatisa prin mandatar". Mandatul trebuie sa fie unul special (instantele solicita o procura notariala in acest sens, desi cred ca si mandatul avocatialpoate fi special, dar asta este o alta dezbatere). Important este insa ca persoana cu resedinta in stratinatate sa faca dovada acestei resedinte si dupa introducerea cererii sa lase avocatului (mandatarului) atat procura cat si dovada existentei resedintei in strainatate (un inscris oficial doveditor, de la organele competente din tara respectiva, de la consulat etc.).
In concluzie, persoana cu pricina sa obtina actul doveditor al resedintei din strainatate, sa se prezinte in Romania in cele 2 saptamani avute la dispozitie cu acel act (pe care il traduce si il legalizeaza ), depune personal cererea de divort, apoi face mandat special (procura notariala) avocatului ori altei persoane si ii lasa si dovada resedintei.
Va multumesc! Ma puteti ajuta cu recomandarea unei pagini de internet unde pot gasi o lista cu avocati care se ocupa de divorturi in Timisoara? Nu am avut nevoie pana acum asa ca nu stiu ce sa ii recomand cunostintei mele.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
zivem, utilizator
poate sa i trimita procura si prin fax sau posta. la fel si dovada resedintei in strainatate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cand nici unul dintre soti nu se afla in tara Kati Ecaterina Kati Ecaterina Ne-am casatorit in Romania, am plecat din tara iar acum eu vreau sa divortez. Nu ma pot intoarce in tara pt a ma ocupa personal de divort, ii voi face mamei o ... (vezi toată discuția)
Divort prin acord!!! silviumanta silviumanta Buna ziua! Am si eu o problema, ce se intampla daca 2 soti vor sa divorteze prin acord dar unul dintre ei are domiciliul stabilit in alta tara?Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Falsul in decleratii sperantagabi sperantagabi faptul ca intrun proces de divort isi inputerniceste un avocat , in fata unui notar , unde i se pune in vedere ca est obligat sa se prezinte la instanta ... (vezi toată discuția)