avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua,

Sunt separat de sotie de peste 5 luni, intelegerea a fost ca ea sa depuna actele de divort eu fiind plecat in interes de serviciu in alta localitate, in acest timp nu s-a intamplat absolut nimic. As vrea sa stiu daca exista posibilitatea depunerii acestor acte de catre avocatul meu, mentionez ca certificatul de casatorie in original este la sotia mea.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
morun_viorel, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 15:56, 26 Iulie 2011
Buna ziua,
Daca faceti o procura autentica notariala prin care il imputerniciti pe dl avocat sa va reprezinte atunci, acesta va putea depune actiunea de divort si va putea sa va reprezinte in instanta. Este o situatie exceptionala, intrucat legea prevede prezenta personala a sotilor in cazul divortului, fiind o actiune cu caracter personal. Sunt prevazute insa si anumite exceptii, cand divortul se poate desfasura si in absenta sotilor, unul din aceste cazuri fiind acela al imposibilitatii obiective a se prezenta in fata instantei. Va trebui insa sa precizati in acea procura ca datorita serviciului dvs. sunteti plecat din localitate si nu va puteti prezenta si va trebui de asemenea sa aveti dovezi in acest sens. Eventual o adeverinta eliberata de la locul de munca in acest sens este buna.
In ce priveste certificatul de casatorie, acesta se depune in copie, nu in original. Cel putin asa sunt regulile la Judecatoria Oradea. Daca aveti o copie dupa certificat este bine, puteti introduce actiunea.
Daca aveti nevoie de alte sfaturi, va stau la dispozitie.
Avocat Alina Borza-Oradea
Multumesc pentru raspuns,

Certificatul de casatorie , in copie, nu trebuie legalizat? Adeverinta se poate elibera usor.

O zi buna
Nu este necesara copia legalizata. Copia simpla este suficienta, doar sa scrieti pe ea ca este conforma cu originalul si apoi sa semnati.
Avocatul -procurator ( cu procura speciala) poate depune actiunea de divort si poate reprezenta partea in divort doar in situatiile expres si limitativ prevazute de art.614 c.proc.civ.
Potrivit disp. art. 614 cod procedura civila , în fata instantelor de fond, partile se vor înfatisa în persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este împiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta în strainatate; în aceste cazuri, partile se vor putea înfatisa prin mandatar.
Nu va aflati in nici una din aceste situatii, prin urmare nu puteti fi reprezentat de avocat.
Certificatul de casatorie se depune in copie legalizata la notar ( practica instantelor din Prahova).
Puteti solicita Serviciului de Stare Civila un duplicat al certificatului de casatorie.
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort din strainatate nicollleta nicollleta Buna ziua..am revenit cu o alta problema.Pe scurt: Eu m-am casatorit in februarie 2006 si in iunie 2006 eram deja separati,el plecand fara sa dea nici o ... (vezi toată discuția)
Judecata in lipsa mea jus7m jus7m am inaintat divortul si am primt termen in luna noiembrie totul a fost ok pana cand am gasit sa plec din tara la munca in strainatate ,am inteles ca se poate ... (vezi toată discuția)
Divort cand nici unul dintre soti nu se afla in tara Kati Ecaterina Kati Ecaterina Ne-am casatorit in Romania, am plecat din tara iar acum eu vreau sa divortez. Nu ma pot intoarce in tara pt a ma ocupa personal de divort, ii voi face mamei o ... (vezi toată discuția)