avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... pot sa cer insolventa firmei mele?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

pot sa cer insolventa firmei mele?


am o societate comerciala si sincer sa fiu nu merge. am datorii ? facturi neplatite de peste 6 luni. mai mult decit atit am avut un control si a mai suspendat pe trei luni activitatea.as vrea sa stiu care sunt conditile si prevederea legala in baza carora sa cer intrarea in insolventa.
multumesc
Cel mai recent răspuns: cipri_h , utilizator 10:57, 12 Iunie 2010
Procedura insolventei poate fi deschisa printr-o cerere adresata Tribunalului de catre debitor sau de catre creditor, precum si de orice persoana sau institutie prevazute expres de lege.
Deschiderea procedurii insolventei la cererea debitorului este determinata de starea de insolventa in care a ajuns debitorul.
Legea recunoaste debitorului un rol important in deschiderea procedurii insolventei, deoarece acesta este cel mai in masura sa cunoasca starea reala a patrimoniului sau.
Potrivit prevederilor legale, debitorul aflat in stare de insolventa este obligat sa adreseze Tribunalului o cerere pentru a fi supus procedurii insolventei, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa.
De asemenea, legea permite debitorului sa introduca cererea privind aplicarea procedurii insolventei chiar inainte de aparitia starii de insolventa, cu conditia ca insolventa acestuia sa fie iminenta. Introducerea prematura, cu rea-credinta, de catre debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage raspunderea patrimoniala a debitorului, pentru prejudiciile pricinuite.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 26
(1) Procedura va incepe pe baza unei cereri introduse la tribunal de catre debitor sau de catre creditori, precum si de orice alte persoane sau institutii prevazute expres de lege.
.......
§.1. Cererea debitorului

Art. 27
(1) Debitorul aflat in stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa.
(2) Va putea sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi si debitorul in cazul caruia aparitia starii de insolventa este iminenta.
(3) Cererile persoanelor juridice vor fi semnate de persoanele care, potrivit actelor constitutive sau statutelor, au calitatea de a le reprezenta.
(4) Introducerea prematura, cu rea-credinta, de catre debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage raspunderea patrimoniala a debitorului persoana fizica sau juridica, pentru prejudiciile pricinuite.

Art. 28
(1) Cererea debitorului trebuie sa fie insotita de urmatoarele acte:
a) bilantul certificat de catre administrator si cenzor/auditor, balanta de verificare pentru luna precedenta datei inregistrarii cererii de deschidere a procedurii;
b) o lista completa a tuturor bunurilor debitorului, incluzand toate conturile si bancile prin care debitorul isi ruleaza fondurile; pentru bunurile grevate se vor mentiona datele din registrele de publicitate;
c) o lista a numelor si a adreselor creditorilor, oricum ar fi creantele acestora: certe sau sub conditie, lichide sau nelichide, scadente sau nescadente, necontestate sau contestate, aratandu-se suma, cauza si drepturile de preferinta;
d) o lista cuprinzand platile si transferurile patrimoniale efectuate de debitor in cele 120 de zile anterioare inregistrarii cererii introductive;
e) o lista a activitatilor curente pe care intentioneaza sa le desfasoare in perioada de observatie;
f) contul de profit si pierderi pe anul anterior depunerii cererii;
g) o lista a membrilor grupului de interes economic sau, dupa caz, a asociatilor cu raspundere nelimitata, pentru societatile in nume colectiv si cele in comandita;
h) o declaratie prin care debitorul isi arata intentia de intrare in procedura simplificata sau de reorganizare, conform unui plan, prin restructurarea activitatii sau prin lichidarea, in tot sau in parte, a averii, in vederea stingerii datoriilor sale; daca aceasta declaratie nu va fi depusa pana la expirarea termenului stabilit la alin.(2), se prezuma ca debitorul este de acord cu initierea procedurii simplificate;
i) o descriere sumara a modalitatilor pe care le are in vedere pentru reorganizarea activitatii;
j) o declaratie pe propria raspundere, autentificata la notar sau certificata de un avocat, sau un certificat de la registrul societatilor agricole ori, dupa caz, oficiul registrului comertului in a carui raza teritoriala se afla domiciliul profesional/sediul social, din care sa rezulte daca a mai fost supus procedurii prevazute de prezenta lege intr-un interval de 5 ani anterior formularii cererii introductive;
k) o declaratie pe proprie raspundere autentificata de notar sau certificata de avocat, din care sa rezulte ca nu a fost condamnat definitiv pentru fals sau pentru infractiuni prevazute in Legea concurentei nr.21/1996 si ca administratorii, directorii si/sau asociatii nu au fost condamnati definitiv pentru bancruta frauduloasa, gestiune frauduloasa, abuz de incredere, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, infractiuni de fals ori infractiuni prevazute in Legea concurentei nr.21/1996, in ultimii 5 ani anteriori deschiderii procedurii;
l) un certificat de admitere la tranzactionare pe o piata reglementata a valorilor mobiliare sau a altor instrumente financiare emise.
(2) Daca debitorul nu dispune, la momentul inregistrarii cererii, de vreuna dintre informatiile prevazute la alin.(1) lit.a)-f) si h), va putea inregistra acea informatie la tribunal, in termen de 10 zile; daca nu o va face, cererea sa va fi considerata o recunoastere a starii de insolventa a patrimoniului sau, caz in care judecatorul-sindic va pronunta o sentinta de intrare in procedura simplificata, conform art.1 alin.(2) lit.c) sau d).

Art. 30
Nu pot formula o cerere de reorganizare judiciara debitorii, persoane juridice, care in ultimii 5 ani, precedenti hotararii de deschidere a procedurii, au mai fost supusi unei astfel de proceduri

Asa cum puteti vedea din prevederile legale expuse mai sus puteti sa cereti deschiderea insolventei
Dupa ce aceasta cerere va fii admisa si firma dumneavoastra va fii declarata in insolventa veti putea depune un plan de reorganizare
Bafta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere faliment crys07 crys07 Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru a introduce cererea de faliment a firmei ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Cum se declanseaza procedura de faliment? otylya otylya Procedura de faliment este declansata de administrator sau alte organe? Si in ce conditii? Multumesc (vezi toată discuția)
Cum declar falimentul unui srl? gabrielaciorcila gabrielaciorcila buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: vreau sa declar falimentul unui srl; domeniul de activitate este turismul, hotel si restaurant, ... (vezi toată discuția)