avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... fiul obligat sa dea tatalui pensie ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

fiul obligat sa dea tatalui pensie ?

Parintii divortati cand copilul avea 10 ani. Tatal da copilului pensie alimentara pana cand copilul termina studiile universitare. La cinci ani dupa acest moment tatal solicita pensie din partea fiului care este angajat. Tatal a fost/este pensionat medical, probabil mai recent pensionat pentru varsta (60 ani) cu venit probabil intre 7 si 900 lei. In ce conditii poate solicita aceasta pensie si ce cuantum ar avea - cum s-ar calcula ! ? Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:02, 16 Iunie 2010
Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.
Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla.


Obligatia de intretinere se executa in natura sau prin plata unei pensii in bani.
Instanta judecatoreasca va stabili felul si modalitatile executarii, tinand seama de imprejurari.
Cel care are deja o pensie de boala sau de varsta poate fi considerat "in nevoie" ?
Ramane la aprecierea instantei.
Daca acea pensie nu este suficienta pentru a-si asigura "minimul de trai necesar" , instanta ar putea sa dispuna conf. disp. art.86 alin.1, art.89 lit. b, C.fam., si sa oblige descendentul la intretinerea parintelui sau "proportional cu mijloacele pe care le are" (art.90 alin.1 C.fam.).

Insa conf. art.89 lit.a, C.fam. "sotii isi datoreaza intretinere inaintea celorlalte obligatii" iar daca sunt mai multe persoane obligate sa intretina aceeasi persoana, conf. art.89 C.fam., ele vor contribui "proportional cu mijloacele ce le au".

Doar instanta va putea sa aprecieze daca "reclamantul" se afla in nevoie si sa dispuna in acest sens, raportat la probele ce vor fi administrate in cauza.
In completarea celor aratate de distinsele dne consilier si avocat,mentionez ca pensia se acorda majorului "aflat in stare de nevoie" si ca aceasta stare de nevoie trebuieste dovedita in instanta,iar pensia se plateste ,dupa cum afirma legiuitorul"pana la incetarea starii de nevoie"

Alte discuții în legătură

Conditii acordare pensie copil - parinte ??? gigelas gigelas Stie cineva,daca este posibil ca un copil,sa acorde unui parinte,o pensie,sau ceva similar,in unele situatii ? Daca da,care sunt situatiile acelea ? (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere INFORMAT INFORMAT Va rog, m-ar interesa sa stiu in ce conditii se acorda pensia de intretinere pe caz de boala de catre familie, (sotie + copii majori cu salarii), in cazul unui ... (vezi toată discuția)
Bunica paterna poate platii pensia alimentara neplatita... RAMOnaBC RAMOnaBC buna ...am si eu o intrebare.Am auzit pe undeva ca daca tatal neplatitor de pensie alimentara nu are venit si nu poate fi obligat la plata restanta a pensiei ... (vezi toată discuția)