avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract garantie mobiliara/gaj
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract garantie mobiliara/gaj

Buna ziua.
Doresc sa inchei un contract de gaj pentru niste bunuri mobile in favoarea unui creditor fara deposedare. Pot sa-l inchei fara a ii face si formele de publicitate? sau sunt obligata sa-l transcriu. Eu as dori o solutie sa nu fiu nevoita sa il transcriu.
Pentru detalii mai exacte privind speta dumneavoastra puteti consulta lega 99 din 1999 dar ce va pot spune de pe acuma este faptul ca inscrierea in Arhiva Electronica de Garantii Mobiliare nu este obligatorie in cazul semnarii unul contract de gaj, dar fara a inscrie gajul acesta ramane practic fara vreo protectie reala, dumneavoastra avand posibilitatea sa vindeti bunurile respective chiar si atunci cand ele sunt gaje si incrie in ARGM, creditorul avand insa dreptul in situatia in care nu va respectati obligatiile intr-un atare caz sa urmareasca bunul si sa il execute/preia chiar si atunci cand acesta este vandut. Daca nu faceti inscrierea, desi nu este costisitoare (cunosc ageti care lucreaza cu tarife si sub 100 lei/inscriere) atunci creditorul dumneavoastra este lipsit de orice garantie reala in realitate, fiind vorba de un simplu imprumut practic.
Multumesc de raspuns.
Inca o intrebare, creditorul este cel ce inscrie garanţia, poate el fara acordul meu sa se duca la Arh. cu contractul si sa-l inscrie in favoarea sa?
In primul rand pentru a putea fi inscris in AREGM un contract de gaj trebuie sa prevada aceast lucru in textul sau, iar daca acest lucru este prevazut, da atunci si creditorul poate merge singur si sa solicite inscrierea gajului in AREGM odata ce contractul este semnat. Va avea insa obligatia dupa finalizarea contractului de a si radia inscrierea sub sanctiunea platii unr daune la scurt timp dupa finalizarea in bune conditii a contractului.
numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agent anaf care s-a inscris ca si creditor ipotecar desi nu exista nimic de ipotecat. LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua! Am primit prin posta un AVIZ DE IPOTECA INITIAL. Din cuprinsul acestuia reiese ca un agent constatator al ANAF-ului care in urma cu ceva vreme a ... (vezi toată discuția)
Ipoteca mobiliarã criss15 criss15 Buna seara! Art.2343 din N.C.civ prevede ca ipoteca este un drept real asupra bunurilor mobile si imobile. Intrebarea mea este care mai e diferenta dintre ... (vezi toată discuția)
Restituire credit andy2000 andy2000 Am luat un credit in 2009(pe societate) ptr.achizitie utilaje pentru care s-a constituit o garantie. In cazul in care restitui acest credit anticipat, nu este ... (vezi toată discuția)