avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dupa terminarea concediului de crestere copil pot ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dupa terminarea concediului de crestere copil pot beneficia de somaj?

am firma mea si am sistat-o timp de 2 ani ptr acordarea maternitati, acum pina in septembrie cind face fetita mea 2 ani sunt in maernitate
as dori sa stiu daca pot si cum procedez sa intru in somaj dupa cei 2 ani, avind in vedere ca sunt asociat unic si unic administrator ,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:09, 26 Octombrie 2010
1. Sunteti in CCC pana la 2 ani, nu in concediu de maternitate.
2. Dupa terminarea CCC, reluati activitatea si va concediati cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti beneficia de somaj.
cit timp trebuie sa reiau activitatea?
multumesc de raspuns
1. Faceti o cerere de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitati, in baza aceluiasi CIM.
2. Angajatorul emite o hotarare de desfiintare a postului ocupat de dvs. si apoi va comunica aceasta printr-o scrisoare prin care vi se acorda un preaviz de 20 de zile lucratoare.
3. La sfarsitul preavizului se emite decizia de concediere cu art.65 din Codul muncii.
4. In adeverinta tip pentru somaj, cu veniturile pe 12 luni, se trece luna pe care o lucrati dupa CCC si se completeaza, pana la 12 luni, cu luni de dinainte de CCC.
multumesc frumos de raspuns
deci toate tin de mine sa fac dosarul??/

eu am fost asigurat unic la casa de pensi ,imi plateam singura contributiile
banuiesc ca tot acolo trebuie sa platesc urmatoarea luna care trebuie sa o lucrez ptr a beneficia de somaj??????
in cazul meu puteti sa imi spuneti va rog cam cit timp imi vor acorda somaj si ce suma ??cum se calculeaza somajul?????? in cazul meu
1. Din legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

2. Salariul de baza minim brut pe tara = 600 lei.

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie somaj EuPiti EuPiti Buna ziua, Beneficiez de concediu crestere copil de 2 ani dar intre timp postul pe care-l ocupam la serviciu s-a desfiintat. Peste cateva zile trebuie sa-mi ... (vezi toată discuția)
Pot sa beneficiez de indemnizatie de somaj daca am fost 3 ani in ccc? july_pink2003 july_pink2003 Din 22 febr 2010 am fost in CCC primul copil, avand contractul suspendat.Am reluat activitatea din 18 dec 2011 fiind in concediu medical sarcina si lauzie pana ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor sociale fara a fi angajat cristibelciu cristibelciu Buna ziua. Intentionez sa imi dau demisia , dar as dori sa-mi platesc in continuare contributiile sociale ptr a beneficia in viitor de un concediu crestere ... (vezi toată discuția)