avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Am cumparat o masina careia nu i-a fost achitat ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Am cumparat o masina careia nu i-a fost achitat leasing-ul

Buna ziua!
Ma poate ajuta cineva cu lamuriri privind situatia pe care o expun mai jos?

In luna mai 2009 am cumparat o masina second hand de la o firma, platind in doua rate (13 aprilie si 6 mai). Firma avea masina luata in leasing si am incheiat un antecontract in care se mentiona ca in 30 de zile de la semnarea actului sa-mi fie inmanate si actele (cartea de identitate) pentru a putea inmatricula masina pe numele meu. Ulterior m-au amanat invocand faptul ca au mai multe leasing-uri de achitat. In luna mai 2010 am constatat la masina doua avarii (cadru motor rupt si punte spate stramba) despre care angajatii Renault au spus ca sunt cauzate de un accident puternic. Am platit inlocuirea cadrului. Am luat legatura cu patronul firmei de la care am luat masina pentru a recupera banii, deoarece accidentul trebuie sa se fi produs anterior datei de la care am intrat in posesia ei (eu nu am avut niciun accident cu masina). Am solicitat si actele masinii. Mi s-a raspuns ca nu pot dovedi ca avariile masinii sunt anterioare preluarii masinii, iar ca actele (pe care trebuia sa le primesc in 6 iunie 2009) le voi primi in septembrie 2010, dupa achitarea leasing-ului. De asemenea, patronul s-a oferit sa imi plateasca candva in toamna 2010 jumatate din costul reparatiilor, pentru ca, desi nu poate fi “obligat legal” la acest lucru, se simte “oarecum responsabil”, pentru ca masina a fost a firmei sale. Intrebarile mele sunt urmatoarele: cum trebuie sa procedez pentru a intra in posesia actelor masinii (pentru inmatriculare) si daca imi pot recupera banii dati pe reparatii (intentionez sa inlocuiesc si puntea spate). Mentionez ca in antecontractul incheiat se specifica “daunele aparute SI constatate dupa predarea masinii vor fi imputate cumparatorului” si ca eu nu am facut o inspectie tehnica a masinii la preluare.

Cu speranta ca ma veti sfatui ce sa fac, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 22:55, 15 Decembrie 2010
Va anunt oficial ca nu ati cumparat valabil.
Pana la achitarea integrala a redeventelor + plata valorii reziduale, firma respectiva este doar utilizator, nu are dreptul sa vanda obiectul contractului de leasing. Proprietarul este firma de leasing.

Ca sa va poata preda leasing-ul, trebuia incheiata o cesiune a contractului, semnata de toate cele trei parti: firma de leasing, utilizatorul si dvs., in calitate de nou utilizator.

Contractul pe care l-ati facut este nul. Asadar nu exista temei legal pt a recupera ceva ce face obiectul clauzelor unui contract nul.

Bucurati-va de intelegerile pe care puteti sa le obtineti amiabil cu firma respectiva si atat.

In alta ordine de idei, intre timp, daca ei nu isi mai achita ratele, masina vi-o ridica dvs.:) si ramaneti si cu banii dati si fara masina+plati daune irecuperabile.
Mai aveti si posibilitatea de a-l acuza pe patronul firmei, pentru inselaciune. :)
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
As mai adauga ca nu e vorba de un contract de cedare a leasing-ului, obiectul contractului fiind vanzarea autoturismului. Am presupus ca faptul ca "vanzatorul" se obliga sa predea in 30 de zile actele necesare inmatricularii m-ar putea ajuta in demersurile mele.
In cazul in care in contract este mentionat faptul ca masina este (la data contractului) proprietatea firmei de leasing il mai pot acuza pe patronul firmei pentru inselaciune? (Nu am fost de rea-credinta, ci intelegeam ca din banii platiti de mine va achita leasing-ul in cele 30 de zile mai-sus mentionate, pentru a putea incheia contractul de vanzare-cumparare).
Multumesc inca o data!
Am uitat sa va spun ca pentru suma platita de mine pentru masina nu am primit nicio chitanta. Ma ajuta cu ceva?
Dvs. sunteti de buna-credinta.
Firma respectiva nu poate vinde un bun care nu ii apartine.
Poate constitui latura obiectiva a infractiunii de inselaciune.

Nu avea cum sa va dea chitanta pt ca nu are cum sa emita asa ceva, contabilul i-o fi explicat ca nu exista nici o baza legala ( contabila).
Dar nu stiu in ce masura va ajuta sau nu...

Ideea este urmatoarea: firma respectiva este utilizator, firma de leasing proprietar ( ea are cartea de identitate si trebuie sa emita factura finala pt terminarea leasingului si sa radieze masina pt o noua inmatriculare). De fapt utilizatorul nu are ce acte sa va dea, doar talonul, care e pe numele firmei de leasing, deci nu va ajuta sa inmatriculati masina. Dvs. nu aveti nici o calitate si nici o siguranta ca va va da cineva vreun act.

Este bun sfatul lui @mihaicalinescu2005, plangere penala + constituirea de parte civila sa va recuperati paguba.

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru lumifatu lumifatu Spuneti mi va rog, taxa de timbru se mai achita? Masina mea este inca inmatriculata pe leasing dar ca proprietar in acte este trecut sotul meu. Multumesc! (vezi toată discuția)
Imi poate fi luata o masina cumparata cu buna-credinta? prykkyy prykkyy In 2007 am cumparat o masina de la un proprietar persoana fizica; el era al doilea proprietar pe cartea de identitate a masinii, primul fiind o firma de ... (vezi toată discuția)
Contract leasing preluat de o societate de recuperare ankalaura85 ankalaura85 Buna ziua! O societate comerciala a contractat printr-un leasing un autoturism in decembrie 2005. Au fost platite ratele pana in mai 2009 iar in ianuarie 2010 ... (vezi toată discuția)