avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu vatamare de persoana
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu vatamare de persoana

Buna ziua,

Va cer ajutorul in privinta unui accident rutier petrecut in urma cu un an.
Am efectuat viraj stanga regulamentar ,am intrat pe strada dorita aproximativ 20-30m dupa care am auzit zgomote in spatele meu specifice frecarii unui corp pe asfalt.M-am uitat in oglinda retrovizoare si am observant o persoana cu un scuter ce era cazuta pe asfalt.In momentul acela nu era nimeni in preajma care sa il ajute pe tip astfel am mers l-am ridicat,asezat pe bordura (la fel si cu scuterul) si verficat starea in care se afla.Tipul a spus ca este ok,avea doua julituri una la umar si una la genuchiul piciorului drept.M-a rugat sa il duc la spital lucru pe care l-am facut.Am procedat legal in astfel de situatii mergand la politie sectia accidente cu vatamare si am dat o declaratie cu faptele mai sus relatate gandindu-ma ca poate tipul o sa declare altceva.Ca mentiune la spital tipul a declarat ca a cazut singur de pe moped si nu a avut participant.Dimineata am fost contactat de politisti de la brigada politiei rutiere sa mergem la masuratori scuteristul declarand ca l-am lovit.Partea proasta si partea mea de vina din acest caz este ca eu aveam o infundatura foarte usoara la aripa dreapta spate a autovehicolului aprx.1,5 cm forma ovala de mult timp,pe care nu o declarasem.In jurul infundaturii sau pe aripa nu existau zgarieturi ale vopselei. Ca urmare politistii in baza acelei infundaturi mi-au deschis dosar de cercetare penala care e de un an la biroul cercetari.Scuteristul a depus plangere penala impotriva mea si o adeverinta de la spitalul unde l-am,din care reiese ca a avut o fractura la degetul gros de la mana stanga si a trebuit sa ii faca operatie pt asezarea osului si i-au introdus tije de sustinere ce trebuiau scoase in 30 de zile dupa spusele lui, dar cu toate ca a trecut un an de la cele petrecute nu a adus certificat de la IML.Motivul pentru care si-a schimbat declaratia a fost 1500 euro ce ii dorea de la mine.
Ce pot face in situatia asta?Daca mai poate aduce certificat medico-legal dupa 12 luni? Daca plangerea este valabila fara acesta?
Astept raspuns cu nerabdare de la cineva care cunoaste sistemul!
Multumesc
plangerea e valabila dar mai trebuie si dovedita fapta dvs.
nu ati specificat daca politia a facut masuratori ce a constatat ?
bateau declaratiile celui ce va invinueste cu lovitura din spatele masinii .putea acea infundatura sa se produca in urma contactului cu mopedul (inaltime etc...)
in ce faza a ajuns dosarul penal?
nu v-au ridicat permisul ?
Certificatul medico-legal este necesar pentru incadrarea juridica a faptei in functie de numarul zilelor de ingrijiri medicale acordate de medicul legist.
Din ceea ce relatati rezulta ca ati vazut scuterul in oglinda retrovizoare (exterioara stanga sau dreapta?). In afara avariei usoare de pe aripa spate dreapta mai aveti alte avarii? Urmele de tarare unde se aflau? Care este directia prioritara in respectiva intersectie? Acestea sunt cateva din problemele care ar trebui sa le cunosc pentru a-mi putea exprima o opinie. Reveniti cu detalii.
Va salut si multumiri pentru interventie!
S-au facut masuratori,am explicat ca si in declaratie ca nu a existat contact si ca infundatura de pe masina este veche.Fiind lovitura pe partea dreapta ,aripa spate usor deasupra nervurii arcadei rotii cadea oarecum pe traiectoria mopedului dar era prea mica pentru un impact direct conform afirmatiei"vatamatului"cum ca traiectoria de impact mopedului a fost perpendiculara pe autov.Tipul a venit cu un martor mincinos care nu a fost atunci cand tipul s-a accidentat.Am specificat un actele intocmite de agenti ca martorul nu a fost la momentul accidentarii acolo si ca depune marturie mincinoasa.Mopedul nu a avut carena fata sau farul lovite.L-am vazut pe tip in oglinda retovizoare din interiorul autov.Nu au existat urme de tarare pe asfalt,probabil au fost superficiale si au disparut imediat,nici urme de franare.In locul rspectiv se aplica regula prioritatii de dreapta,drum cu o singura banda pe sens separat prin linie continua plus discontinua pentru posibilitatea de efectuare viraj la stanga sau numai discontinua(nu mai retin exact,in mod cert nu incalcam nici o regula prin a efectua viraj stanga).Dosarul este la cercetari penale si am permisul retinut cu dovada de circulatie.
Multumiri anticipate!
Din relatarea dvs rezulta ca ati virat la stanga in timp ce scuterul venea din partea dreapta. Acesta din urma avea prioritate de trecere. Chiar daca nu a existat contact intre autoturism si scuter tot neacordare de prioritate se cheama si se sanctioneaza cu amenda si suspendarea permisului de conducere.
Va multumesc pt.raspunsrile la intrebarile mele,timpul si atentia acordata.
Daca nu deranjez,catre ce ma indreptati dvs ca sa ies din acest necaz si care sunt repercursiunile pe care le pot suferi.

Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier-grad de vinovãþie morgan morgan Pe data de 11-11-2009, circulam pe raza localitatii Oglinzi jud. Neamt. La un moment dat, avand doua auto-vehicole in fata m-am gandit sa le depasesc. Am ... (vezi toată discuția)
Accident viraj la stanga cosmin69 cosmin69 ma deplasam pe un drum judetean trebuia sa fac stanga mam asigurat ca nu am masina in depasirea mea am pus semnalizarea am mai mers 40 50 m mam asigurat din ... (vezi toată discuția)
Accident usor nedeclarat in termen de 24 ore la politia rutiera rdumitru2014 rdumitru2014 masina sotiei, stationata dupa terminarea refugiului statiei de autobuz cu avariile pornite si rotile fata in unghi de cca. 30 grade spre stanga, ramase asa de ... (vezi toată discuția)