avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescrierea faptei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescrierea faptei

la cati ani se prescrie o fapta care nu se reclama
Cel mai recent răspuns: Cristian Cosma , Consilier juridic 13:35, 21 Iunie 2010
Depinde de infractiunea savarsita si de pedeapsa prevazuta pentru aceasta.
Daca este vorba despre o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila, partea vatamata poate formula plangerea in termen de 2 luni de la data la care a cunoscut sau trebuia sa cunoasca autorul faptei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
Mihaela Nevoie, Avocat
Depinde de infractiune.Nu exista un termen identic pt toate infractiunile.
O fapta penala nu se prescrie, se prescrie raspunderea penala pentru fapta respectiva, fiind o cauza care inlatura raspunderea penala. Prescriptia raspunderii penale isi are sediul in art.121 si art. 122 C.pen. si este expresia principiului celeritatii si al precriptibilitatii raspunderii penale. Asemeni prescriptiei executarii pedepsei este o institutie de drept care isi are originile in dreptul roman in "lex iulia adulteriis".
O interventie a autoritatilor judiciare dupa trecerea unui timp indelungat in care reverberatiile sociale ale infractiunii s-au estompat, nu mai este necesara, nici oportuna, fiind de natura sa "victimizeze" infractorul si sa trezeasca sentimente reprobative fata de realizarea actului de justitie. Prescriptia raspunderii penale este o cauza de inlaturare a raspunderii penale ca urmare a neexercitarii in timp util de catre stat, prin organele sale judiciare a dreptului de a aplica infractorului o pedeapsa, avand ca efect stingerea acestui drept si a obligatiei corelative a infractorului de a suporta aplicarea unei sanctiuni penale.
"Cu cat pedeapsa va fi mai prompta, mai apropiata in timp de savarsirea infractiunii, cu atat va fi mai dreapta si mai utila." Cesare Beccaria
Legea prevede termene diferite de prescriptie a raspunderii penale in functie de pericolul social al fiecarei infractiuni reliefat de limitele de pedeapsa stabilite pentru fiecare infractiune in parte. Astfel cu cat este mai mare pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiune cu atat mai mare este si temrnul de prescriptie a raspunderii penale. Aceste termene de prescriptie a raspunderii penale sunt stabilite in art. 122 C.pen. dupa cum urmeaza: Termenele de prescriptie a rãspunderii penale pentru persoana fizicã sunt:

Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt:

a) 15 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;

b) 10 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 15 ani;

c) 8 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;

d) 5 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani;

e) 3 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii care nu depaseste un an sau amenda.
Atentie totusi pentru ca aceasta prescriptie se poate intrerupe si face ca din momentul respectiv sa curga un nou termen de prescriptie (art. 123 C.pen.). Astfel cursul termenului prescriptiei prevazut in art.122 se intrerupe prin indeplinirea oricarui act care, potrivit legii, trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal. Totusi exista o prescriptie speciala (art.124 C.pen.) care inlatura raspunderea penala oricate intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie prevazut in art.122 este depasit cu inca jumatate.
O alta cauza care inlatura raspunderea penala lipsa plangerii prealabile (art.131 C.pen.) si care este o exceptie de la principiul oficialitatii procesului penal. In cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata, lipsa acestei plangeri inlatura raspunderea penala. Plangerea prealabila este acea manifestare expresa de vointa a persoanei vatamate exprimata in forma si conditiile prevazute de lege de a carei existenta prealabila este conditionata inceperea si desfasurarea intregii activitati procesuale.
De-asemenea este prevazut un termen 2 luni de zile in care se poate introduce aceasta plangere prealabila (art.284 C.pr.pen.): "In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul."
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie raspundere penala teona11 teona11 care este limita de prescriptie raspundere penala? de la inceperea savarsirii infractiunii pana................? multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Codul penal cozmaiulian cozmaiulian se prescrie o fapta penala dupa un anumit timp ?? (vezi toată discuția)
Prescriptia raspunderii penale.am facut niste furaciuni ma ascund,etc. Laurentiu-Claudiu Laurentiu-Claudiu Ipotetic vorbind ca tot e acum la moda treaba asta cu prescriptia, dupa ce un individ savarseste o infractiune(exemplu abuz de incredere,inselaciune,nimicuri ... (vezi toată discuția)