Revin cu faptul in urma caruia,in baza unui PV de trecere pe rosu, FARA MARTORI, mi se ingradeste dreptul de a conduce vehicole pt 1 luna. Este legal sa ingradesti un drept fara martori? Mergand extrem pot baga la racoare pt 1 an pe cineva,pur si simplu fara niciun martor,in baza unui PV? Mi se pare posibil ca in baza unui PV,chiar si fara martori sa se dispuna plata unei amenzi administrative de ex. insa atunci cand ajungem la ingradirea unor drepturi ma gandesc ca deja un PV nu mai este suficient iar Instanta ar trebui sa incuvinteze ingradirea dreptului de a conduce un autovehicol NUMAI in baza unor dovezi clare,sustinute in primul rand cu martori sau daca este cazul cu probe video,etc. In final,ma intreb daca la recurs poate fi contestata o actiune de restrangere a unor drepturi ca fiind ilegala sau neconstitutionala in baza unui PV,fara niciun martor. Este vorba de cuvantul meu impotriva cuvantului politistului, ori in fata legii nu mai suntem egali?
Asta ar insemna blocarea instantelor
PV se bugura de prezumtia de legalitate
Asa ca daca va simtiti neindreptatit adresati-va instantei si cereti anularea respectivului PV
daca sinteti in termen puteti contesta respectivul proces verbal aratind modalitatea in care s-a "produs" fapta si maniera incheierii actului constatator. lipsa semnaturii martorilor poate fi un motiv de anulare a procesului verbal.
Pai tocmai asta e problema,ca mi s-a respins contestatia ca...neintemeiata. De aceea zic, cuvantul meu impotriva cuvantului politistului si ingradirea drepturilor in baza unui PV... Ce e de facut,sa merga la Haga? Unde se pomeneste ingradirea chiar si acestui drept doar in baza unei fituici,fie ea si PV,semnata doar de mine si politist,fara existenta niciunui martor? El zice ca era rosu,eu am zis ca era verde,pana la sfarsit eu sunt penalizat desi am aratat ca eu am vazut clar culoarea verde ca semaforul era in fata mea iar politistul a apreciat culoare prin asociere cu alte semafoare. De fapt nici nu a spus cum a apreciat,nu a motivat in niciun fel... De ce asa? Vreo sugestie? Multumesc.
Eu sunt de alta parere si aici am in vedere practica CEDO , care apreciaza ca si in materie contraventionala , daca fapta ptr care se aplica sanctiunea , se agreseaza unei categorii generale ( adica respectiva prevedere legala trebuie respectata de toti soferii ) , se pleaca de la prezumtia de nevinovatie a presupusului contravenient , urmandu-se procedura acuzatiei penale si in acest caz ( cauza Anghel c. Romaniei , Ozturk c. Germaniei , etc ) . Deci prin urmare , sarcina probei in materia sanctiunilor la regimul rutier cade in sarcina agentului constatator , dupa cum s-au pronuntat si instantele din Romania , avand izvor de drept jurisprudenta Curtii Europene .
Consider ca sunteti indreptatit sa depuneti plangere contraventionala in termenul legal de la comunicarea copiei Procesului Verbal .
Editare ulterioara :
Inteleg ca plangerea v-a fost respinsa. Daca mai sunteti in termen , formulati recurs impotriva instantei de fond .
Blocarea instantelor spuneti? Pai asta ar insemna chiar un motiv de constitutionalitate... Legea are niste carente la acest capitol,sunt de parere ca ar trebui lamurit aspectul chiar cu riscul de a fi blocate instantele. Ideea e sa se faca justitie si nu aplicarea unor cutume incorecte sau care nu mai au legatura cu prezentul societatii...