Buna,
Am trecut pe culoarea galbena a semaforului iar politistul aflat la aprox 30m in SPATELE semaforului m-a oprit pe motiv de trecere pe rosu. El era singur, eu eram singur. Pe procesul verbal am trecut ca 1.Eu am trecut pe galben. 2.El era in spatele semaforului.(nu putea sa vada ce culoare e).
Mentionez ca nu am semnat PV. (lucru care l-a cam dezarmat pe organ)
Doresc sa contest in instanta acest PV din motivele mai sus mentionate si sunt interesat de procedura.
PV trebuie sa imi vina prin posta in ce termen ?
Dupa ce imi vine procesul acasa ce trebuie sa fac cu el ?
Dupa comunicare, aveti 15 zile sa faceti plangere impotriva acelui proces-verbal.
Introduceti plangerea la judecatoria in raza careia "ati savarsit contraventia."
Sa stiti ca dumneavoastra trebuie sa faceti dovada(martori) ca nu ati trecut pe rosu.Nu prea merge cuvantul dvs. impotriva cuvantului politistului(instantele resping plangerea in astfel de cazuri).
Eram singur in masina, nu am martori.
Procesul verbal a ramas nesemnat de mine si nici de un alt martor (de pe strada) asa cum am inteles ca se procedeaza in astfel de cazuri.
Pozitia de panda a politistului nu ii permitea sa vada semaforul.
Ce se poate face in acest caz ?
Recomandarea mea este ca dupa primirea procesului verbal de contraventie sa contactati un avocat care sa va intocmeasca plangerea contraventionala si care va stabili modul in care isi va pregati sustinerea acesteia/
p-verbal trebuie sa va fie comunicat in termen de 30 de zile de la intocmire
in momentul in care vi-a fost comunicat aveti termen 15 zile sa formulati contestatie, dupa cum mentionau si distinsii domni de mai sus.
este interesant cazul dvs si cu siguranta nu este unic, chiar eu am intalnit un caz similar, aplicandu-se unui cetatean, e drept, un alt tip de sanctiune contraventionala decat a dvs, dar ceea ce vreau eu sa punctez, este ca instanta a retinut un lucru interesant: ca proba revine (mai ales daca cel sanctionat este in imposibilitatea de a-si dovedi nevinovatia) celui care "acuza", respectiv politia, iar in lipsa unei probe concludente -chiar daca fapta a fost constatata personal "ex propriis sensibus"- , se lasa loc dubiului, iar instanta trebuie sa tina seama de "principiul in dubio pro reo" si cel al prezumtiei de nevinovatie, care primeaza...pronuntandu-se altfel, ar insemna sa dea frau liber abuzurilor agentilor asupra celor care nu si-ar putea dovedi nevinovatia (in acest sens Sentinţa civilã nr. 4828/2008 Jud.Deva - irevocabila, Cauza Anghel c.Romania,CEDO)
la acea data sentinta invocata mai sus a fost extrem de contestata de cei care inca mai tin seama de banalele dispozitii ale art.1169 C.civil, care ,asa cum a statuat si CEDO nu ar trebui sa isi aiba aplicare in procedura contraventionala, dat fiind faptul ca materia contraventionala se apropie extrem de mult de materia penala, ambele fiind guvernate de caracterul punitiv si preventiv al sanctiunilor aplicate, dar nah, la noi in Republica Romania-stat de drept- trebuie sa fie altfel decat in alte parti, ca atare calitatea actului de justitie se reflecta in condamnarile suferite in fata CEDO.
revenind la speta in cauza, va expun ce as face eu daca "as avea norocul" sa fiu in situatia dvs:
1. as forta un interogatoriu -mai ales ca nu aveti alt mijloc sa va dovediti cele sustinute in plangerea contraventionala- al celui care a semnat actul, invocand art.218, 220, 222 CPC - este suficient ca agentul sa spuna pozitia lui fata de semafor, iar daca judele este cu capul pe umeri ar "inclina balanta" in favoarea dvs.
2. evident m-as prevala de prezumtia de nevinovatie consacrata in art.6 paragraf.2 din Conventia EDO, prin raportare la art.11 si art.20 Constitutie.
3. Prin decizia CCR nr. 146 din 21 februarie 2008, Curtea a statuat ca instanta investita cu verificarea legalitatii/temeiniciei celor inscrise in actul sanctionator trebuie sa staruie la aflarea adevarului, iar administrarea probelor revine in acceasi masura si organului constatator (in primul rand org.constatator,cum spune CEDO), cum dvs nu aveti posibilitatea sa administrati nici o proba fiind singur la momentul aplicarii sanctiunii, sarcina va reveni politiei, iar in lipsa unei probe concludente, nefiind suficient cuvantul ag.constatator, instanta ar trebui sa tina seama de principiul "in dubio pro reo" si de prezumtia dvs de nevinovatie...vom vedea daca va si tine cont.