avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... subantreprizã
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

subantreprizã

Cum puteţi deosebi un contract de prestări servicii de lucrări de un contract de subantrepriză ?
Ce raspundere are prestatorul in condiţiile în care lucrarează sub stricta supraveghere a anreprenorului general când acesta intră în posesia proiectului după efectuarea lucrării ?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 18:42, 22 Iunie 2010
obiectul contractului diferentiaza contractul de subantrepriza de contractul de prestari servicii.. in contractul de subantepriza de obicei se specifica: anteprenorul contracteaza urmatoarele servicii ale lui x, care dobandeste calitatea de subantreprenor pentru serviciile in cauza si raspunde direct in fata antreprenorului de executia acestora..
Domnule coleg, prima întrebare este strict legată de cea de-a doua.Este adevărat că aceste contracte se deosebesc prin obiect dar aş vrea să văd o părere legată şi de răspundere în condiţiile menţionate şi în mod deosebit de reţinerea unor garnţii de la prestator în condiţiile în care nu sunt prevăzute în contract raportate la lipsa proiectului.
Presupun ca este vorba de servicii in constructii.
In principiu, singura diferenta ar fi numai "denumirea" contractului.

In contractul de prestari servicii Beneficiarul incredinteaza spre executie Prestatorului o suma de lucrari (operatii).
Obligatiile si raspunderile sunt conform legislatiei specfice (calitate, receptie, garantie) si la latitudinea partilor.
In contractul de subantrepriza, Antreprenorul (ca si Beneficiar) incredinteaza spre executie Subantreprenorului ( ca si Prestator) unele dintre obiectele antreprizei contractate de el cu Investitorul sau unele lucrari (operatii) de specialitate.
Obligatiile si raspunderile sunt ca mai sus.
In cazuri deosebite, partile pot agrea unele clauze specifice spetei.
Totusi, in mare, in situatiile comune, nu vad o deosebire majora intre cele doua feluri de contracte.
Si in primul caz si in al doilea, Beneficiarul/Antreprenorul poate exercita, daca asa s-a convenit prin contract, actiuni de control asupra activitatii Prestatorului/Subantreprenorului (calitate, termen executie).
Chestia cu "intrarea in posesie a proiectului dupa efectuarea lucrarii" este total anormala si chiar total nelegala.
Retinerea de garantii de buna executie este posibila numai daca a fost prevazuta in contract.
Notiunea de "buna executie" nu are sens daca nu exista un "proiect" si un "caiet de sarcini" fata de care Dirigintele de santier sa faca referinta (comparatia) celor executate cu cele gandite de Proiectant (recte proiectul tehnic cu detalii de executie PT-DDE)
Cred ca solutionarea spetei sta in analiza continutului contractului (clauze) si nu a titlului (denumirii) lui.

Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2010
legalmgm, utilizator
Domnule llegalmgm,
În cea mai mare parte aveţi dreptate şi împărtăşesc opiniile d-voastră. Din punctul meu de vedere, ca jurist , consider că nu putem apropia atât de mult raporturile juridice în cadrul celor două tipuri de contracte. Este adevărat că nu denumirea în sine a contractului contează ci clauzele, conţinutul contractului şi voinţa părţilor dar, atâta vreme cât antreprenorul general a consimţit prin contract ca să-i pună la dispoziţie prestatorului materialele necesare efectuării lucrării, cât timp asigură asistenţa şi prezenţa zilnică în şantier, cât timp impune frontul de lucru, cât timp dă indicaţii cu privire la modalitatea şi amplasarea conductelor, a căminelor, efectuarea plăţii către prestator pe bază de situaţii de lucrări etc. cred că nu se mai poate pune în discuţie faptul că este vorba pur şi simplu de un contract tipic de prestări servicii lucrări.
Cum vedeţi totuşi ca expert, mai în concret, faptul că niciodată prestatorului nu i-au fost puse la dispoziţie proiect, autorizaţii de spargere dar şi faptul opririi unei garanţii de bună execuţie fără vreo clauză contactuală expresă.
V-am detaliat aceste aspecte deoarece ca expert altfel vedeţi problemele în comparaţie cu avocaţii. Mulţumesc.
A.
Cu tot respectul, Dle. Avocat, contunui sa afirm ca primeaza continutul contractului.
Si intr-un contract de prestari servici puteam mentiona clauze cu toate cele mentionate de Dvs.
B.
In mod normal, un constructor (in pozitie de Prestator sau de Subantreprenor) nu ar fi trebuit sa inceapa lucrarile fara a avea toate documentele impuse de legile in vigoare.
Pentru începerea efectiva a lucrarilor de constructie si deschiderea santierului, este nevoie, conform prevederilor legale, de urmatoarele documente:
1. Dovada predării catre Antreprenor a Proiectului tehnic faza PAC si faza DDE, legal elaborate si avizate;
2. Dovada predării catre Antreprenor a caietelor de sarcini, a tehnologiilor si a procedurilor prevăzute pentru realizarea constructiilor (fie că sunt cuprinse in Proiectul tehnic fie că nu);
3. Dovada predării catre Antreprenor a Programului de control pe faze determinante, avizat si stampilat de ISC;
4. Autorizatie de construire;
5. Procesul-verbal de predare catre Antreprenor a amplasamentului investitiei, liber de orice sarcină si cu bornele de reper precizate in proiect, materializate pe teren;
6. Procesul-verbal, întocmit de Investitor împreună cu Proiectantul si Antreprenorul, pentru trasarea generala a constructiei;
7. Autorizatia pentru organizare de santier;
8. Procesul-verbal de predare catre Antreprenor a amplasamentului terenului rezervat pentru organizarea de santier;
9. Notificarile catre Primarie si ISC, referitoare la începerea lucrarilor;
10. Dovada platii taxelor de notificare atât catre Primarie cât si către ISC.
11. Ordinul Investitorului, adresat Antreprenorului, de începere a lucrărilor de construcţie.
C.
Oprirea unei "garantii de buna executie" fara baza legala/contactuala este o actiune abuziva, care trebue tratata/solutionata ca atare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de subantrepriza cora01 cora01 Buna ziua, As dori sa ma ajutati in urmatoarea problema, daca se poate: Am incheiat un contract de subantrepriza, numai manopera, cu antreprenorul ... (vezi toată discuția)
Subcontractori deliammm deliammm Va rog sa ma lamuriti daca se poate referitor la urmatoarele aspecte: - Care este diferenta dintre un contract de subcontractare si unul de prestari servicii ... (vezi toată discuția)
Legislatie protectia muncii andrei2005 andrei2005 Buna ziua, Am si eu o intrebare referitor la situatia de mai jos. Eu (firma) dorim sa facem o mansardare la un imobil. Exista proiect aprobat, autorizatie ... (vezi toată discuția)