Buna ziua !
Poate fi incadrata in grad de handicap in urma unei evaluari a comisiei de expertiza medicala. In acest sens adresati- va Comisiei de Expertiza Medicala a Persoanelor Adulte cu Handicap, din cadrul Directiei de Protectie Speciala a Persoanelor cu Handicap.
In urma incadrarii , atat aceasta ruda cat si cel ce ingrijeste de ea, va beneficia de prevederile legii 448/2006 republicata si actualizata privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Adresati- va in acest sens autoritatii publice locale, Directia de asistenta sociala.
Intrebati de statul din punct de vedere juridic In acest sens , va pot spune ca beneficiaa de toate drepturile pe care legea le confera unei persoane , cetatean roman, cu ingradirile prevazute expres de actul medical( daca acestea exista).
Odata cu incadrarea in grad de handicap, d.p.d.v.juridic , va beneficia de prevederile art. 25( Sectiunea a 6- a) din Legea 448/ 2006 republicata si actualizata:
"ART. 25
(1) Persoanele cu handicap beneficiaza de protectie impotriva neglijarii si abuzului, indiferent de locul unde acestea se afla.
(2) In cazul in care persoana cu handicap, indiferent de varsta, este in imposibilitate totala sau partiala de a-si administra bunurile personale, aceasta beneficiaza de protectie juridica sub forma curatelei sau tutelei si de asistenta juridica.
(3) Odata cu preluarea tutelei, tutorele are obligatia de a face un inventar al tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei cu handicap si prezinta anual un raport de gestiune autoritatii tutelare din unitatea administrativ-teritoriala in care persoana cu handicap are domiciliul sau resedinta.
(4) In cazul in care persoana cu handicap nu are rude ori persoane care sa accepte tutela, instanta judecatoreasca va putea numi ca tutore autoritatea administratiei publice locale sau, dupa caz, persoana juridica privata care asigura protectia si ingrijirea persoanei cu handicap.
(5) Monitorizarea respectarii obligatiilor care revin tutorelui persoanei cu handicap este asigurata de autoritatea tutelara din unitatea administrativ-teritoriala in a carei raza isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap.
(6) Parintele, reprezentantul legal, tutorele, precum si organizatia neguvernamentala al carei membru este persoana cu handicap o poate asista pe aceasta in fata instantelor judecatoresti competente.
(7) Judecarea cauzelor care au ca obiect obtinerea de catre persoanele cu handicap a drepturilor prevazute de prezenta lege se face cu celeritate".
Cu stima !