Sotul meu a fost angajat acum 4 luni la o firma cu capital strain pt un proiect, dar pe perioada nedeterminata. Din pacate, proiectul nu se mai face; a picat. Acum cei de la firma doresc sa il concedieze. L-au pus sa isi dea demisia, dar el a refuzat deoarece nu beneficiaza de somaj si nu credem ca isi va gasi de lucru in 15 zile. El le-a propus varianata restructurarii, dar cei de la firma au refuzat pe motiv ca e prea mare hartogaria si nu au chef. Dar azi l-au anuntat ca vor sa ii demeraze dosarul de concediere pe motiv de necorespundere profesionala.
Poate firma sa faca asa ceva? daca da, care sunt pasii care trebuie parcursi in asemenea caz si ce putem noi face sa ii impiedicam?
va multumesc.
o zi buna!
Ca sa ii desfaca contractul pe necorespundere, tre sa il prinda cu niste greseli mari. cu vreo 3. Sa demareze apoi ancheta disciplinara pe necorespundere, sa instituie o comisie. Daca se ajunge la o astfel de ancheta, sotul poate merge cu un avocat la intalnirea cu comisia.
Ce sugerez eu este sa faca o reclamatie scrisa catre presedintele companiei cum ca a fost amenintat si presat sa isi dea demisia si ca i se va desface pe necorespundere. Sa inregistreze aceasta reclamatie in registrul intern, cu nr de ordine. Dar asta trebuie facut repede. De ce? Pt ca acolo va fi scris ca a fost amenintat ca i se va desface pe necorespundere profesionala. In momentul in care ei vor incepe sicanele, mizeriile, sotul este deja acoperit cu acea reclamatie. Va fi o dovada clara ca angajatorul a abuzat.
Dar ca sa fie corect, trebuie sa-l disponibilizeze. Ca sa-l disponibilizeze, trebuie sa demonstreze printr-un studiu ca motivele sunt reale: pierderi mari financiare, etc.
Pentru a fi concediat pe motive de necorespundere profesionala sotul dvs ar fi trebuit sa nu duca la indeplinire sarcinile trasate de conducere, este cea mai grea concediere de demonstrat in instanta(art.61d), sotul dvs sa nu-si dea demisia sa astepte mutarile angajatorului si va castiga cu succes in instanta.
Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010 prevede la art. 77 urmatoarele :
(1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de cercetare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salaiatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inaite:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca alariatul nu a formulat contestatia in temenul revazut la alin.(8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.
Pot atrage concedierea pentru necorespundere profesională, următoarele situaţii: îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, producerea de rebuturi în mod repetat, pierderea încrederii în persoana salariatului, nepromovarea unui concurs sau examen, care este indispensabil pentru menţinerea în funcţie etc.