avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... venituri PFA Notar
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

venituri PFA Notar

Buna
un birou notarial - pfa - activitate independenta, cu decl 200 si 220 depusa se incadreaza in aceasta ordonanta nou aparuta?
se modifica ceva la sistemul de impozitare sau la contributii?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 13:37, 25 Iunie 2010
Buna ziua,

Eu inteleg ca obligativitatea platii contributiilor sociale se aplica doar la PFA care se incadreaza in acele criterii care redefinesc activitatea ca fiind una ''dependenta''. Asteptam, poate vor aduce mai multe explicatii in Ordonanta.
Cabinet Orasanu a scris:

Buna ziua,

Eu inteleg ca obligativitatea platii contributiilor sociale se aplica doar la PFA care se incadreaza in acele criterii care redefinesc activitatea ca fiind una ''dependenta''. Asteptam, poate vor aduce mai multe explicatii in Ordonanta.


Cred ca mai repede modificarile aduse Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal ne vor aduce mai multe clarificari.

Deocamdata in NM se precizeaza:

18. Se supun impozitului pe veniturile din activităţi independente persoanele fizice care realizează aceste venituri în mod individual sau asociate pe baza unui contract de asociere încheiat în vederea desfăşurării de activităţi în scopul obţinerii de venit, asociere care se realizează potrivit dispoziţiilor legale şi care nu dă naştere unei persoane juridice.

19. Exercitarea unei activităţi independente presupune desfăşurarea acesteia în mod obişnuit, pe cont propriu şi urmărind un scop lucrativ. Printre criteriile care definesc preponderent existenţa unei activităţi independente sunt:
- libera alegere a desfăşurării activităţii, a programului de lucru şi a locului de desfăşurare a activităţii;
- riscul pe care şi-l asumă întreprinzătorul;
- activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi clienţi;
- activitatea se poate desfăşura nu numai direct, ci şi cu personalul angajat de întreprinzător în condiţiile legii.

23. Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile ştiinţific, literar, artistic, educativ şi altele, de către:
- medici,
- avocaţi,
- notari publici,
- executori judecătoreşti,
- experţi tehnici şi contabili,
- contabili autorizaţi,
- consultanţi de plasament în valori mobiliare,
- auditori financiari,
- consultanţi fiscali,
- arhitecţi,
- traducători,
- sportivi,
- arbitri sportivi,
- precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Auditor energetic luminitaegri luminitaegri In situatia in care am un PFA si ofer audit energetic pt constructii, am nevoie de casa de marcat, sau pot factura si emite chitanta fiscala?[quot] (vezi toată discuția)
Venituri mame aflate in crestere copil Popa Adrian Popa Adrian Mamele aflate in concediu crestere copil pot obtine venituri din alte activitati in aceasta perioada? (vezi toată discuția)
Casa de marcat sylver30 sylver30 O persoana fizica autorizata ( traducator autorizat ) este nevoita sa emita bon fiscal pt persoanele fizice, dar pt persoane juridice ? (vezi toată discuția)