problema mea este urmatoarea: eu sunt posesoarea unui apartament din provincie obtinut prin donatie de la parintii mei , in care locuieste mama mea.Daca as vinde acest apartament dupa ce ma casatoresc in ideea achizitionarii unui apartament mai mare in alta localitate si la banii obtinuti pe apartamentul vandut sotul meu si cu mine am mai adauga o suma mica pentru achizitionarea noului apartament si am investi pentru aranjarea noului apartament in cazul unui eventual divort ce acte ar trebui sa posed ca sa demonstrez ca noul apartament este obtinut prin vanzarea apartamentului care mi-a fost donat si sa nu raman in paguba printr-o eventuala impartire a bunurilor 50% - 50% conform codului familiei.
Mentionez ca eu si viitorul sot locuim intr-un apartament care este pe numele sotului meu (obtinut inainte de casatorie) si unde as vrea sa o mut pe mama mea.
Cel mai sigur cumparati inainte de casatorie , in coproprietate , in cotele corespunzatoare contributiei fiecaruia. Inteleg ca veti pune suma de bani pentru apartament si o suma in plus pentru amenajare. Deci , o proportie mult mai mare. Puteti ulterior sa faceti dovada prin inscrisul donatiei , actul de vanzare -cumparare , extrasul de cont bancar de la depunerea sumei , ordinul de plata prin care veti achita catre noul proprietar , martori , etc . dar pentru amenajare ,dupa casatorie , se prezuma 50-50. Doar daca la fel, veti face un contract cu o firma , si achitati tot din banii din acel cont.
Banii pe care o sa ii punem o sa fie impartiti astfel: din vanzarea apartamentului meu o sa punem toata suma obtinuta la care se va adauga diferenta pana la valoarea noului apartament (care va fi aproximativ 1.5 - 2% din valoarea apartamentului) cat si banii pentru amenajare pe care ii va pune sotul meu.
In aceste conditii cum as putea sa fac dovada?Raman aceleasi acte mentionate?
Deci: vindeti apartamentul, dep[uneti banii intr-un cont. Cand il cumparati pe urmatorul, precizati ca acesta este bunul dv. propriu in proportie de y%, fiind achitat cu banii proveniti din vanzarea ap. X bun propriu y%, iar bun comun este in proportie de 100-y%, adica z%.
Cu privire la banii de imbunatatiri, dati dv. declaratie la notariat cum ca imbunatatirile efectuate in perioada de ...., constand in: termopane etc (descrieti cat mai amanuntit ce ati facut), pentru care s-a platit o suma de..., au fost achitate in proportie de a% din banii bun propriu al sotului dv. detinuti dinaintea casatoriei si de dv. in proportie de b% (sau restul fiind achitat de amandoi sotii, dupa caz). Daca doar dv. recunoasteti contributia sotului dati doar dv. declaratia, daca si el ar avea vreo contributie de recunoscut da si el.
Nu faceti actele singuri la notariat. Fiti cat mai amanuntiti in descriere, mai bine lucruri inutile decat lipsuri care ar fi fost necesare.
buna ziua...am si eu o problema asemanatoare...eu si prietenul meu vrem sa cumparam o masina neffind inca casatoriti...problema este ca o parte din bani vin de la parintii nostri(si de la parintii mei si de la ai lui) numai ca fiecare pereche de parinti vrea ca masina sa fie pe numele copilului altfel nu da banii...din cunostiintele mele proprietarul unei masini poate fi unul singur. Exista vreo solutie juridica de declaratie sau altfel de act in fata unui notar de exemplu?
multumesc mult
Nu stiu cine v-a spus ca masina trebuie sa aiba un singur proprietar , poate avea mai multi.Deci puteti cumpara in coproprietate in cotele pe care le veti avea in functie de banii platiti.