avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... drepturile fostilor detinuti politici din perioada ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

drepturile fostilor detinuti politici din perioada comnista

La ora actuala sunt cetatean german am plecat din romania inca inainte de revolutie(am fugit). In perioada comunista am fost detinut politic 8 ani de zile si mi-a fost confiscata averea ,putina pe cere o aveam. Am aflat de legea care despagubeste pe fostii detinuti politici. Ma intereseaza daca eu ,care nu mai sunt cetatean roman , pot beneficia de aceste drepturi si daca da cui ma pot adresa. Daca as putea sa ma adresez autoritatilor din Germania pentru solutionarea cauzei mele (avocat, notar) avind in vedere starea mea de sanatate si virsta inaintata 86 ani.Va multumesc pentru raspunsuri celor care vrti sa ma lamuriti. Sau sa-mi spuna cineva daca ma pot adresa direct la CEDO .
Cel mai recent răspuns: scrichy , utilizator 07:50, 29 Iunie 2010
Orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a Legii nr.221/2009, obligarea statului la:
a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza in temeiul Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 214/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 568/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) acordarea de despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotarare de condamnare sau ca efect al masurii administrative, daca bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obtinut despagubiri prin echivalent in conditiile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) repunerea in drepturi, in cazul in care prin hotararea judecatoreasca de condamnare s-a dispus decaderea din drepturi sau degradarea militara.

Legea a intrat in vigoare la 14 iunie 2009 ..deci, pana la 14 iunie 2012 aveti dreptul sa solicitati aceste despagubiri.
Buna dimineata,tatal meu a fost detinut politic,iar mama mea cat a fost in viata a avut o indemnizatie de vaduva de detinut politic,pana in anul 2005 cand a decedat.Eu in calitate de fica as avea vre-un drept sau sa primesc despagubiri.
scrichy a scris:

Buna dimineata,tatal meu a fost detinut politic,iar mama mea cat a fost in viata a avut o indemnizatie de vaduva de detinut politic,pana in anul 2005 cand a decedat.Eu in calitate de fica as avea vre-un drept sau sa primesc despagubiri.


Potrivit art.5 din Legea nr.221/2009, poate solicita masuri reparatorii orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic.
Dupa decesul acestei persoane masurile reparatorii pot fi solicitate de sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv.


Puteti sa-mi spuneti,eu ca fica daca pot intreprinde ceva,am vorbit dupa decesul mamei mele daca eu beneficiez de o indemnizatie la asociatia detinutilor politici,dar mi-au raspuns ca legea a fost valabila de o perioada limitata,iar daca mama traia atunci beneficia ea,eu ulterior dupa decesul ei,nu.
Ma gandesc daca pot beneficia acum de altceva,deoarece persoana mea,a avut pe vremea comunistilor o tinichea de coada din cauza ca tatatl meu a fost detinut politic.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Lege pt cei deportati Lorena_Teo Lorena_Teo Socrul nasei mele a fost deportat in Rusia si acum vrea sa stie daca poate beneficia de acei bani care se dau celor care se incadreaza in legea 221/2009, ... (vezi toată discuția)
Acordarea despagubirilor ContSters79066 ContSters79066 Revin cu o întrebare pe care am mai pus-o în anul 2010 referitoare la acordarea desbăgubirilor în cuantum de 5.000 de euro, despăgubiri acordate în baza ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 annabela annabela Va rog sa ma informati ce se intampla cu legea 221/2009. Se mai judeca fondul ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale? Cum a motivat Curtea ... (vezi toată discuția)