avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Conditii instalare sistem supraveghere video
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Conditii instalare sistem supraveghere video

In urma mai multor spargeri pe scara blocului , noi locatarii, dorim sa instalam un sistem TVCI, dar de catre noi si nu o firma specializata. Mentionez ca lucrez in armata in domeniul dispeceratelor de securitate.
Doresc sa stiu daca legea imi permite sa instalez un sistem minimal TVCI fara acordul IGPR sau care ar fi procedura legala pe care ar trebui sa o urmez( avize, autorizatii, etc). Mentionez ca absolut toti locatarii si-au exprimat acordul in scris si avem avizul asociatiei de proprietari.

multumesc
Cel mai recent răspuns: vsu , utilizator 08:53, 9 August 2011
Citesc si nu-mi vine sa cred. :O
Daca eu, persoana fizica, montez un sistem de supraveghere video la mine in curte (m-au calcat hotii de "n" ori) poate sa spuna cineva ca am incalcat vre-o lege?

Doar dacă tu, persoană fizică, nu eşti licenţiată pentru această activitate.

Lg 333/2003
ART. 34
(1) Persoanele fizice sau juridice pot desfasura activităţi de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmare impotriva efractiei sau a componentelor acestora numai pe baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Romane, reînnoită la fiecare 3 ani, şi cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informaţii, eliberat în termen de 30 de zile.
...
ART. 58
Desfăşurarea de activităţi de paza sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenta de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
...
Art. 28
...
(5) In sensul prezentei legi, prin sistem de alarmare impotriva efractiei se intelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrala de comanda si semnalizare optica si acustica, detectoare, butoane si pedale de panica, control de acces si televiziune cu circuit inchis cu posibilitati de inregistrare si stocare a imaginilor si datelor, corespunzator gradului de siguranta impus de caracteristicile obiectivului pazit.

Parerea mea este ca, in curtea proprie, poti sa instalezi ce vrei, dar daca sistemul nu este autorizat, nu veti putea folosi imaginile pentru a proba o eventuala efractie.
Mai simplu ar fi sa va intelegeti cu o firma, sa va instalati sistemul singuri, ei sa-l verifice, si sa intocmeasca documentatia.
Noi spre exemplu asa am procedat.
Grysnico a scris:

...
(5) In sensul prezentei legi, prin sistem de alarmare impotriva efractiei se intelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrala de comanda si semnalizare optica si acustica, detectoare, butoane si pedale de panica, control de acces si televiziune cu circuit inchis cu posibilitati de inregistrare si stocare a imaginilor si datelor, corespunzator gradului de siguranta impus de caracteristicile obiectivului pazit.

3 sau 4 camere de luat vederi si un dispozitiv de inregistrare nu poate fi considerat " sistem de alarmare impotriva efractiei".

O singura camera de supraveghere poate fi considerata "sistem de alarmare impotriva efractiei". Exista anumite situatii cind o puteti monta singur, dar atunci cind vreti sa folositi imaginile incalcati 333/2003 (instalarea) si 677/2001 (utilizarea datelor cu caracter personal).
Pe scurt, legea accepta montarea sistemelor de alarma doar de catre persoane (fizice/juridice) autorizate.

Alte discuții în legătură

Montare sistem supraveghere video c60411495 c60411495 Buna ziua, Am fost contactat de catre o farmacie sa ii montez un sistem de supraevghere video. (Societatea mea se ocupa cu vanzarea de produse IT, Software, ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere pzoli89 pzoli89 Buna ziua, Am si eu o intrebare legate de camere de supraveghere. Intr-un magazin mix la tara, am instalat cu patronul un sistem de ... (vezi toată discuția)
Autorizare camere supraveghere magazin alinalindragos alinalindragos Am instalat la magazinul propriu in zona rurala un sistem de supraveghere video(CCTV),tot se spargea magazinu si nu ii prindea nimeni.Magazinul mai este dotat ... (vezi toată discuția)