avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Penalitati de intarziere in materie comerciala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Penalitati de intarziere in materie comerciala

Buna ziua
Am o speta a carei rezolvare nu o gasesc, avand in vedere solutiile instantelor
Intr-un contract de antrepriza beneficiarul lucrarii achita contracaloarea lucrarii cu factura in termen de 30 de zile de la emitere
Pe parcurs acestea sunt achitate cu intarzieri de cateva zile fiecare.
La final beneficiarul nu achita ultimile 2 facturi din totalul de 10
Contractul prevede penalitati de 1 % pe zi de intarziere
Are dreptul antreprenorul sa calculeze penalitati si la facturile deja achitate sau numai la cele neachitate?
Cel mai recent răspuns: ContSters45263 , utilizator 19:43, 7 Septembrie 2007
~ Conținut șters la cerere ~
Daca in contract nu s-a prevazut contrariul penalitatile nu pot depasi valoarea debitului.
Vezi Legea nr. 469/2002 cu privire la disciplina contractuala.Potrivit legii, contractele vor cuprinde clauze privind penalitatile pentru fiecare zi de intarziere, in cazul neindeplinirii obligatiilor de efectuare a platilor in termen de 30 de zile de la data scadentei. Legea permite cumulul acestor penalitati de intarziere cu daunele – interese pe care partile sunt libere sa le insereze in contractele incheiate, insa numai in limita cuantumului sumei asupra careia sunt calculate, daca nu s-a stabilit contrariul prin insusi actul juridic dintre parti.Termenul de 30 de zile prevazut de lege, in interiorul caruia debitorul poate efectua plata fara a suporta penalitati de intarziere, poate fi considerat un termen de recomandare, care s-ar aplica in lipsa de stipulatie contrara in contractul dintre parti. Deci, consideram ca nimic nu impiedica partile sa fixeze in actul pe care il incheie un alt moment de la care incep sa curga penalitatile, in forma unui alt termen sau chiar de la scadenta, precum le dicteaza interesul si in virtutea principiului libertatii contractuale. Odata expirat acest termen, debitorul este tinut la plata penalitatilor de intarziere in cuantumul stipulat, cu incepere de la momentul stabilit in contract sau, in lipsa acestuia, dupa trecerea celor 30 de zile prevazute in Legea nr. 469/2002, adica dupa ultima zi prevazuta pentru efectuarea platii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere in materie comerciala razvan.jitaru razvan.jitaru Buna ziua Am o speta a carei rezolvare nu o gasesc, avand in vedere solutiile instantelor Intr-un contract de antrepriza beneficiarul lucrarii achita ... (vezi toată discuția)
Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)