avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Sedinta extraordinara consiliu local
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Sedinta extraordinara consiliu local

Sunt consilier local intro comuna si am dorit convocarea unei sedinte extraordinare conf. art.39 alin.2 din legea 215/2001 cu o treime din nr. consilierilor si am solicitat un raport sau o informare asupra unei situatii urgente existente conf. art.36 alin 6 litera d) din aceeasi lege. A fost respinsa, motivand ca nu avem un proiect de hotarare initiat, dar noi am solicitat doar o informare. Este intemeiata respingerea sedintei ?
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 21:25, 1 Iulie 2010
nu este intemeiata.. puteti face contestatie in contecios administrativ impotriva incheierii de respingere
Buna ziua !Legea nr. 215/2001 , republ. , trebuie privita in ansamblu ptr. a vedea toate aspectele pe care legiuitorul le-a avut in vedere prin adoptarea acesteia .
Astfel , se putea solicita de catre minim 1/3 din nr. consilierilor locali , in conditiile art. 40 (2) convocarea unei sedinte extraordinare a Consiliului local respectiv care putea sa aibe ca obiect un proiect de hotarare sau solicitarea unei informari/ prezentarii unui raport .
Astfel :
1. nu putea fi respinsa cererea ptr. motivul ca nu exista un proiect de hotarare ;
2. nu putea fi obligat primarul sau aparatul de specialitate al primarului sa raspunda printr-o informare , respectiv raport , decat in termenul de 10 zile instituit de art. 51 (2) al legii 215/2001, r .
Desi in esenta sfatul d-lui avocat poate fi bun , in practica nu este emis niciun act / incheiere de respingere si de aceea puteti face o sesizare catre Institutia Prefectului (serviciul contencios administrativ) de care apartine comuna , acesta fiind forul superior care verifica legalitatea actelor / faptelor autoritatilor adm publice locale .
indiferent daca putea sau nu fi prezentat raportul, sedinta trebuia convocata!
din ce spune userul @prismatrade, se solicita un raport sau o informare asupra unei situatii urgente , ceea ce nu necesita rapoarte elaborate, 10 zile, etc.
spre exemplu, io personal am avut sedinta ieri, unde s-a discutat despre situatiile de urgenta din u.a.t. si despre locul unde vor fi amplasate locuintele-modul pentru sinistrati. Pentru asta, nu trebuie nici proiect, nici raport de 10 zile, nici alte povesti, ci doar o consfatuire si luata o decizie, in urma informarii primarului asupra terenurilor disponibile care se preteaza la asemenea actiune. :)
mihaicalinescu2005 a scris:

indiferent daca putea sau nu fi prezentat raportul, sedinta trebuia convocata!
din ce spune userul @prismatrade, se solicita un raport sau o informare asupra unei situatii urgente , ceea ce nu necesita rapoarte elaborate, 10 zile, etc.
spre exemplu, io personal am avut sedinta ieri, unde s-a discutat despre situatiile de urgenta din u.a.t. si despre locul unde vor fi amplasate locuintele-modul pentru sinistrati. Pentru asta, nu trebuie nici proiect, nici raport de 10 zile, nici alte povesti, ci doar o consfatuire si luata o decizie, in urma informarii primarului asupra terenurilor disponibile care se preteaza la asemenea actiune. :)

Corect , in situatia dvs. , insa depinde ce intelege userul prismatrade prin "situatii urgente" .
asta...nu s-a mai specificat in topic...dar, oricare ar fi fost motivul, sedinta trebuia convocata, si la solicitarea raportului, primarul sa raspunda " il voi trimite in 10 zile... ".
oricum o dam, daca s-a refuzat convocarea, este un abuz. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prevederi ciudate in legea nr. 215/2001 raduallan raduallan Va supun atentiei doua articole din legea nr. 215/2001. Marturisesc ca eu nu inteleg logica legiuitorului pentru acest caz, dar poate ca imi scapa ... (vezi toată discuția)
Consilii localea de genul aricici aricici daca cunoaste cineva procedura PRACTICA prin care 1/3 din consilieri pot organiza o sedinta de Consiliu Local, in conditiile in care Primarul ales este din ... (vezi toată discuția)
Aprobare tacita a unui proiect de hcl nevasrl nevasrl In cazul in care un consilier local depune si inregistreaza la secretarul primariei un proiect de hotarare,iar primarul refuza sa convoace o sedinta ordinara ... (vezi toată discuția)