avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... casa-mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

casa-mostenire

O sa trec direct la problema fara a mai recurge la vreo introducere.
Povestea pe scurt
Eu si parintii mei am vandut apartamentul in care stateam si ne-am mutat la bunica (casa era a bunicului care a decedat, ulterior revenea tatalui meu si fratelui sau, dar acestia au hotarat sa puna casa pe numele mamei lor, adica bunica mea). Banii obtinuti din vanzarea apartamentului i-am bagat in casa bunicii (a mai fost construit un corp de casa, pus gaze, centrala, renovari etc) dar fara a schimba contractul casei, aceasta ramanand pe numele bunicii. Tata a decedat, iar mama a plecat din tara din cauza ca bunica nu mai dorea ca mama sa stea in "casa ei". De cand a plecat si mama, bunica si unchiul meu (fratele tatalui meu decedat) duc demersuri de a ma da afara din casa, desi ei stiu clar ca jumatate din casa este a mea, deoarece vor sa treaca casa pe numele unchiului.

Acum intrebarea mea este: Mai pot sa fac ceva pentru a obtine catusi de putin din casa asta sau din suma investita?

Mentionez ca mai am cateva facturi din suma investita si un cadastru facut dupa constructie, dar nu stiu daca sunt relevante...
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:55, 30 Iunie 2010
Puteti formula o actiune de partaj dupa bunicul, in situatia
in care nu s-a facut acest partaj.
In cadrul partajul sau printr-o actiune separata puteti cere
sa se restituie imbunatatirile facute.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iunie 2010
Daniel Coman, Avocat
E destul de complicat.
Dupa moartea bunicului, tatal dvs si fratele acestuia au renuntat la succesiune sau au vandut ap. impreuna cu bunica?
Daca da, atunci chiar nu mai aveti ce si cum sa demonstrati ca o parte din banii investiti ar fi trebuit sa fie partea tatalui din mostenire...
Tatal si unchiul au renuntat la succesiune in favoarea bunicii. Casa este pe numele bunicii acum si trebuia sa se faca succesiunea intre mine si unchi abia dupa moartea ei, dar aceasta vrea sa o treaca pe numele unchiului.
Eu detin o parte din acte. Pot schimba proprietarul casei fara actul de mostenire si cadastru?
ely_3n a scris:

... tatalui meu si fratelui sau, dar acestia au hotarat sa puna casa pe numele mamei lor, adica bunica mea). ...


Din ceea ce spuneti dvs rezulta clar ca tatal dvs si fratele sau au renuntat la cota lor din mostenire dupa bunicul dvs in favoarea bunicii dvs. - respectiv a mamei lor, care in prezent este singura proprietara a imobilului.

Nu poate fi vorba de actiuni de partaj in acest caz - ca nu suntem la divort, si nici de partaj succesoral, pentru ca nu este cazul, pentru ca vorbim despre o dezbatere succesorala care deja si-a produs efecte.

Simbotin Remus
Avocat & Mediator
Succesiunea dupa bunica dvs se va dezbate doar in momentul in care aceasta va deceda si la succesiune vor veni copii acesteia, respectiv tatal dvs si unchiul dvs - fratele tatalui, in masura in care bunica dvs nu instraineaza bunul intre timp.
Dar nimic nu o impiedica pe aceasta sa dispuna de bunul ei dupa bunul plac.

Simbotin Remus
Avocat & Mediator

Alte discuții în legătură

Succesiune danielapreda danielapreda Buna ziua, Tatal meu a decedat in august 2015 iar mama in decembrie 2015. Noi suntem doi frati si am dori sa facem succesiunea. Cand a facut succesiunea ... (vezi toată discuția)
Cum dovedesc ca este fratele mamei marius s marius s Buna ziua.am apelat la dumneavoastra cu o problema... Mama mea are un frate care a fost nascut inainte ca bunica mea sa se casatoreasca cu bunicul...dupa ... (vezi toată discuția)
Moștenire Rzsolt Rzsolt Bună ziua. Intrebarea este pentru părinții mei. Părinții mei locuiesc de 25 de ani la casa părintească. Fratii tatălui acum vor să ceară partea lor. ... (vezi toată discuția)