avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - contracte cu firme din afara UE
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - contracte cu firme din afara UE

E posibil ca o persoana fizica autorizata (daca e relevant, domeniu de activitate e IT, norma fixa de venit) sa aiba un contract cu firme din afara UE (pe mine ma intereseaza SUA) si PFA-ul sa emita facturi catre acea firma?

Daca raspunsul e afirmativ, ce impozite/taxe se platesc? Doar somaj (0,5%), pensii (10,5%), sanatate (5,5%) si 16% impozit?

Poate fi activitatea mea considerata dependenta? Sa zicem ca natura contractului m-ar incadra la (a) din paragraful nou introdus in articolul 7 alineatul (1), punctul 2:

"Orice activitate poate fi reconsiderată drept activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul din următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit,respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;"

Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 21:58, 12 August 2010
In principiu responsabilitatea de a considera o activitate prestata de un PFA, dependenta sau nu, revine platitorului de venit. Iar in functie de clasificare e obligat sa retina si sa vireze contributiile corespunzatoare.
Tot platitorul de venit va fi supus controalelor si in caz de nereguli sa fie tras la raspundere.
In cazul in care platitorul e din afara tarii, acesta se supune altei legislatii, isi drept urmare nu e responsabil de a retine contributiile, etc. In aceasta situatie fiscul se poate lega numai de pfa. INSA

Fiind in domeniu de activitate IT, discutam de PFA cu norma de venit. in acest caz pfa nu e obligat sa tina contabilitate, si nici nu va fi intrebat vreodata de cei de la fisc despre facturi, registre incasari si plati sau alte acte.

In concluzie, un pfa pe norma de venit care lucreaza cu firme din afara tarii poate sta relaxat nefiind afectat de noul cod fiscal. Activitatea nu poate fi considerata dependenta pentru ca nu se poate punct. Taxele si impozitele se vor plati la fel ca si inainte:
- impozit pe venit - 16% din norma
- pensii - 31.3 % din venitul declarat( daca nu sunteti angajat cu carte de munca in alta parte)
- sanatate - 5.5% din norma.

- contributiile la somaj si fondul de concedii sunt optionale
- pensii - 31.3 % din venitul declarat( daca nu sunteti angajat cu carte de munca in alta parte)


Nu cumva 31.3 % din norma sau din intregul venit? Pot aici sa declar o suma de aproximativ 300 RON si sa platesc doar 100 RON pentru pensii indiferent ce incasari am ca PFA?
La pensii poti sa declari orice venit. Atentie daca ai PFA din 2008 sa zicem o sa te puna sa platesti din urma la un venit minim (318 RON din 2007 pina in momentul declararii la pensii, 269 pentru 2006, 230 din iulie 2005 - daca nu ai avut contributia platita pentru vreo luna din an).
Eu de pilda am de plata din 2005 vreo 10.000 ron, tipa de la pensii mi-a zis ca acum pot sa-mi declar orice venit pentru pensii (pina ma pun inapoi pe picioare a spus ea ...), mi-a zis sa pun un 10 RON...
Am inteles ca VOR sa schimbe legea si PFA-ul sa plateasca 10.5% la Norma de venit, deci sa nu mai poti sa pui sume din astea...
Buna ziua!

Eu sunt PFA neplatitor de TVA, in sistem real. Trebuie sa facturez o firma din SUA. Pot face asta? Daca da, ce trebuie sa trec pe factura? Exista conditii speciale? Mentionez ca nu voi depasi plafonul pt a deveni platitor de TVA

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2010
silviamar, utilizator
Tot referitor la contracte cu firme din afara UE.
Plata contractului se face in USD ,intr-un cont PFA in USD dintr-o banca romaneasca.
Cum se face calculul pentru stabilirea depasirii plafonului de venit pt plata TVA?

Alte discuții în legătură

Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu pentru pfa cu norma de venit? edesign edesign Nu am gasit unde este specificat ca Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu si pentru PFA cu norma de venit. Conform Codului Fiscal: ART. 49 ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Curs valutar factura emisa 2009, data tranzactiei 2009, data valuta 2010 Popu Popu Buna, am urmatoarea problema, sunt la norma de venit neplatitor de TVA, deci nu tin contabilitate insa am inteles ca ar trebuie sa tin evidenta incasarilor in ... (vezi toată discuția)