avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA cu norma de venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA cu norma de venit

Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : sa zicem ca norma de venit este 8 000 RON/ an , pe baza caruia se calculau pana acum impozit si sanatate. De la 1 iulie ce contributii trebuie sa plateasca respectiva persoana si cine trebuie sa le plateasca?
Cel mai recent răspuns: alexbejan , utilizator 16:44, 8 Septembrie 2010
extras din normele de aplicare ale art. 3 din OUG 58:

Art.1 - (1) Prin sintagma „venituri de natura profesionala, altele decât cele
salariale”, denumite in continuare venituri de natura profesionala, prevăzuta la art. III alin.(1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, denumita in continuare ordonanţa de urgenta, se înţelege veniturile realizate de o persoana fizica din orice alte activităţi decât activităţile definite ca dependente potrivit art. 7 alin.(1) pct. 2 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, activităţi desfăşurate de aceasta persoana in afara unei relaţii de angajare.

..........................................

Art.3 - (1) Persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala,
indiferent ca respectivele venituri sunt sau nu realizate lunar, datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurări sociale de sănătate, prevazute la art. III alin. (2) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare contributii individuale."

Prin urmare, la venitul net detreminat pe baza normelor de venit se aplica cotele de contributie individuale la pensie, respectiv 10,5% X 80.000 lei sanatate 5,5% x 80.000 lei si somaj 0,5% x 80.000 lei

Modalitatea de declarare si plata:

Observatie:

Prevederea din OUG 58 este ca:
Art III (4) "Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor prevazute la alineatul precedent revine platitorului de venit, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.”

Cu toate acestea:

Modalitatea de declarare
Pentru pensie si somaj:
- pfa are obligatia de a 1. incheia contracte de asigurare si 2. de a depune declaratii pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au realizat venituri.

In termen de 7 zile de la intrarea in vigoare a normelor este prevazut sa se reglementeze modele de declaratii

Pentru sanatate:

Modalitatea de declarare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a ramas astfel cum era reglementata prin Legea nr. 95/2006 şi prin Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calităţii de asigurat, respectiv asigurat fără plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Modalitatea de plată

- pentru somaj si pensie nu se prevede in mod expres cine face plata, deci raman valabile prevederile OUG 58 respectiv platitorul de venit
- pentru sanatate se prevede expres ca obligatia de plata revine pfa.
"(4) Pentru veniturile de natură profesională contribuţia de asigurări sociale de sănătate se plăteşte de persoana care le realizează la termenele stabilite în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completărileulterioare."



Termenele de efectuare a platii pentru contributiile la pensie si somaj sunt cele de depunere a declaratiilor


Pentru neachitare se datoreaza dobanzi si penalizari
Buna ziua,

Daca, pe langa activitatiile de pfa cu norma de venit, esti si angajat cu norma intreaga, se mai platesc contributiile catre sanatate, pensie etc? Toate aceste contributii se platesc odata din salariul de angajat. Pana la 1 iulie, in cazul de fata, se platea doar impozitul din norma de venit (de ex 16% x 8000).
Prevederile art. 3 din norme, astfel cum au fost publicate in MO 542, precizeaza in mod expres faptul ca persoanele care inregistreaza, pe langa veniturile de natura salariala, venituri de natura profesionala, cu caracter repetitiv, datoreaza cotele de contributii reglementate de art. 3 din OUG 58, in vreme ce persoanele care realizeaza veniturile respective in mod ocazional nu.
Fiind vorba de un pfa impozitat cu norme de venit, apreciez ca nu poate fi considerat ca realizeaza venituri in mod ocazional si, prin urmare, va datora contributiile respective.
Marius_MX a scris:

Buna ziua,

Daca, pe langa activitatiile de pfa cu norma de venit, esti si angajat cu norma intreaga, se mai platesc contributiile catre sanatate, pensie etc? Toate aceste contributii se platesc odata din salariul de angajat. Pana la 1 iulie, in cazul de fata, se platea doar impozitul din norma de venit (de ex 16% x 8000).

Gresit.
Si pana la 1 iulie se platea sanatatea. Daca nu ati platit f rau ati facut. Va va veni decizie de plata retroactiv + penalitati.

Contributiile pentru venitul ca angajat se platesc din salariul de angajat.
Iar contributiile din venitul pe pfa se platesc separat. Sunt venituri separate care nu au nici o legatura intre ele, deci si contributiile sunt separate.

Si da, de la 1 iulie se mai plateste pentru pfa, inafara de sanatate, si pensie obligatoriu(indiferent de carte de munca) si somaj.
Si baza de calcul va fi tot norma de venit pentru pensii si somaj?

Alte discuții în legătură

Sunt angajat cu carte de munca si vreau sa imi deschid intreprindere individuala - contributii? Shaloo Shaloo Buna ziua. Sunt angajat cu carte de munca la o firma si vreau sa imi deschid un II cod CAEN 9002 - activitati suport interpretare artistica (SONORIZARI). ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa norma venit - servicii sua xeonet xeonet Salut, Am observat o multime de discutii pe aceasta tema insa din pacate din una nu a avut o concluzie. As vrea sa va intreb in cazul PFA cu norma de ... (vezi toată discuția)