avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dupa 3 ani de la deschiderea succesiunii, cu testament.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dupa 3 ani de la deschiderea succesiunii, cu testament.

In 2007, am deschis succesiunea la notar, dupa decesul mamei. Suntem 2 frati iar mama m-a numit prin testament, legatar universal. Fratele meu s-a prezentat la notar dar a refuzat sa dezabtem succesiunea. Nu a intreprins nimic in acest timp, nu a atacat testamentul. Au trecut 3 ani. In acest moment eu folosesc apartamentul mostenit, platesc impozitele si taxele aferente. Ce demersuri trebuie sa fac in continuare pentru a obtine titlul de proprietate. se poate rezolva la notar sau numai prin instanta?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 12:09, 2 Iulie 2010
Va trebui sa va dresati instantei de judecata pentru iesirea din indiviziune.
care indiviziune? daca testamentul nu a fost atacat, dupa 3 ani pot sau nu pot sa solicit titlul de mostenitor, in conformitate cu testamentul?
Mostenitorii rezervatari (printre care si fratele dumneavoastra) se puteau adresa instantei de judecata, in termen de 3 ani de la deschiderea succesiunii prin moarte, in vederea reductiunii acestei liberalitati, daca era una excesiva, in sensul ca-i leza rezerva succesorala stabilita de lege.
Aceasta posibilitate nu mai exista, in momentul de fata , intrucat, prin scurgerea termenului de prescriptie, dreptul material la actiune s-a prescris ( actiunea intreprinsa de el , in acest sens , urmand a fi respinsa).

In caz de neintelegere intre comostenitori, singura solutie pentru a dezbate succesiunea , respectiv a iesi din indiviziune prin partaj (asa cum aminteste si colega mai sus ) este investirea judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a regasit ultimul domiciliu al defunctului .

Testamentul e scris de mana ?( atunci acest act trebuie sa fi fost scris in intregime de testator,semnat, datat de acesta).

da puteti.
mergeti la acel BNP unde aveti inregistrata succesiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Testament roxandrei roxandrei Buna ziua, sunt posesoarea unui testament cu ,,titlul universal conform art. 894 COD CIVIL''pentru bunuri mobile de la sora mamei.Mentionez ca suntem 3 frati ... (vezi toată discuția)
Mostenire de la bunic la nepoti dodo2009 dodo2009 Buna ziua, As dori si eu cateva lamuriri intr-o problema de mostenire si de aceea va voi prezenta pe scurt situatia. In 2007 a murit bunicul nostru din partea ... (vezi toată discuția)