Curtea Europeană a Drepturilor Omului este o instituţie internaţională care, în anumite circumstanţe, poate fi sesizată cu plângeri de către persoane ce pretind că drepturile lor, prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, au fost violate. Această convenţie este un tratat internaţional prin care numeroase state europene au căzut de acord să protejeze anumite drepturi fundamentale ale cetăţenilor.
Curtea poate cerceta numai plângeri referitoare la violarea unuia sau mai multor drepturi enumerate în Convenţie şi protocoale. Ea nu este o instanţă de apel împotriva instanţelor naţionale şi nu poate anula sau modifica deciziile lor.
In principiu, CEDO aplica jurisprudenta sa... posibil ca in litigiile de care faceti vorbire situatia de fapt sa fie alta decat o considerati dvs ...
Multumesc stimate freeelis! In esenta, era vorba despre diminuara valorii punctului de pensie prin recalcularea din 2005! Am inteles ca in jurisprudenta CEDO exista o solutie de acest gen, data in favoarea reclamantului! Daca nu ma insel a fost vorba despre un cetatatean leton.
În cauza Gaygusuz versus Austria (1996), Curtea a decis că "pensia constituie un drept patrimonial în sensul articolului 1 din Protocolul 1 al Convenţie pentru drepturilor omuli şi se constată o discriminare în sensul articolului 14, dacă lipseşte o justificare obiectivă rezonabilă pentru diminuarea patrimoniului reclamantului".
În cauza Akdeejeva versus Letonia (2007), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul leton la despăgubiri, stabilind că a fost încălcat articolul 6 din Convenţia drepturilor omului şi articolul 1 din Protocolul 1, în cazul în care se procedează la recalcularea în minus a pensiei, dat fiind că este vorba despre un drept câştigat.
În speţa Muller versus Austria, precum şi în numeroase alte speţe similare, s-a decis constant în sensul că "o reducere substanţială a nivelului pensiei ar putea fi considerată ca afectând substanţa dreptului de proprietate şi chiar a însuşi dreptului de a rămâne beneficiar al sistemului de asigurare la bătrâneţe".
Multumesc inca o data freeelis! Tocmai asa s-a procedat si cu pensionarul din Romania, i s-a recalculat pensia in minus in sensul ca, dupa determinarea valorii punctului de pensie la 1,02184 puncte, dupa recorelarea acestuia din anul 2004 cand a ramas la aceeasi valoare, in anul 2005 se recalculeaza pensiile si dupa aceasta operatiune punctul de pensie este diminuat la 0,67 puncte! A contestat decizia la tribunal, pe fond contestatia este admisa, intimata CJP declara recurs care este admis, este schimbata in tot sentinta pronuntata de tribunal si pe fond este respinsa contestatia ca neintemeiata. A mai urmat o cerere de revizuire care a fost respinsa ca inadmisibila dupa care, pensionarul s-a adresat CEDO! Evident ca pensionarului nu-i vine sa creada ca aceasta instanta europeana i-a respins cererea ca inadmisibila desi in jurisprudenta acesteia erau spete asemenatoare care au fost solutionate in favoarea reclamantilor!
Se poate adresa Marei camere care examinează numai acele cereri ce ridică o problemă importantă relativă la interpretarea convenţiei sau a protocoalelor sale, sau dacă soluţionarea unei probleme poate conduce la o contradicţie cu o hotărîre pronunţată anterior de Curte.
Potrivit art.43 pct.1 din Conventia Europeana a drepturilor Omului, într-un termen de 3 luni de la data hotarârii unei Camere, orice parte în cauza poate, în cazuri exceptionale, sa ceara retrimiterea cauzei în fata Marii Camere.