avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Materiale distruse de incendiu
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Materiale distruse de incendiu

Buna ziua, la o societate produce incaltaminte, primeste materiale spre prelucrare in regim lohn, a avut loc un incendiu. Societatea avea asigurare dar asiguratorul a refuzat plata asigurarii, astfel s-a deschis un proces. Beneficiarii externi au facturat catre societatea din Romania materialele distruse. Care sunt inregistrarile contabile corecte, avand in vedere ca nu exista inca un verdict in ceea ce priveste plata din partea asiguratorului, respectiv nu putem decide daca cheltuiala este sau nu deductibila la calculul impozitului pe profit?
Ce trebuie facut in cazul in care obtinem o sentinta definitiva pozitiva / negativa? Multumesc
Cel mai recent răspuns: STEFAN ALINA , utilizator 13:36, 6 Iulie 2010
Deductibilitatea este conditionata de existenta unui contract de asigurare pentru respectivul pericol si nu de incasarea primei de asigurare.
Daca aveti un contract de asigurare corect, considerati cheltuiala deductibila.
corect @joliecont !
Imi permit sa completez cele spuse cu temeiul legal :
art 21 cf
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost încheiate contracte de asigurare, precum şi taxa pe valoarea adăugată aferentă, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor titlului VI.

si norme :
41. Cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, după caz, pentru care s-au încheiat contracte de asigurare, nu intră sub incidenţa prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
42.[...] Totodată, sunt considerate deductibile şi cheltuielile privind stocurile şi mijloacele fixe amortizabile distruse de epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de război.
Asigurare a fost incheiata dar se discuta acum doar de plata asigurarii , problema este ca societatea nu este de acord cu PV facut de pompieri, unde constatarea facuta contravine clauzelor din contractul de asigurare. Exista un proces pe rol, ce ar trebui sa fac in cazul in care furnizorii au facturat aceste materiale avand in vedere ca furnizorul este presoana juridica straina (ambii platitori de TVA)? Imi este teama ca procesul nu se va finaliza la timp iar termenul de depunere a bilantului si a impozitului pe profit se apropie? Sfatuiti-ma
eu as inregistra cheltuiala deductibila , in temeiul celor de mai sus .
Sa vedem @joliecont ce opinie are .
Haideti va rog sunteti siguri ca pot s ale pun pe deductibile deoarece este vorba de o suma foarte mare (aprox 400.000 eur) si e o maaaaaaare diferenta la impozit. Am tot citit despre acest lucru dar cineva spunea ca ar trebui sa fie nedeductibila pt ca nu poate fi imputata nimanui.
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Scadere din gestiune produse expirate Cristina_Vladut Cristina_Vladut Este vorba despre o societate, care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul de produse farmaceutice (o farmacie) si care se confrunta periodic (avand ... (vezi toată discuția)
Proces verbal casare me.elena me.elena Buna Am si eu o problema.La firma unde lucrez s-a intocmit un proces verbal de casare pentru niste marfuri care au fost inudate si nu s-au mai putut ... (vezi toată discuția)
Descarcare de gestiune iordan nicoleta iordan nicoleta va rog sa ma ajutati intr-o problema ,lucrez la o firma care in luna iunie a avut o paguba la marfa de 40% datorita unui incendiu,contabila nu a descarcat ... (vezi toată discuția)