avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta?

Buna ziua .
Am 49 de ani si 22 ani si 6 luni de servici , am o boala de inima congenitala . Sunt pensionata medical din 2003 si pensie de handicap gr. II. Am inteles ca fiind boala din nastere si avand o vechime in munca de peste 10 ani , pot iesi la pensie definitiv .As dori , va rog , cateva relatii in acest sens si unde ar trebui sa ma adresesz in cazul in care as avea acest drept .
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:56, 6 Iulie 2010
Va rog sa reveniti cu urmatoarele date:
-data exacta a nasterii;
-gradul de handicap (grav, mediu sau accentuat).
Va rog sa precizati daca ati fost incadrata in grad de handicap inainte de a realiza stagiul de 22 de ani si 6 luni, adica inainte de a va angaja.

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Iulie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Data nasterii - 7 nov 1960
gradul de handicap - accentuat
Am fost incadrata in grad de handicap dupa stagiul de 22 de ani si 6 luni
Multumesc frumos
Daca ati fost incadrata in grad de handicap dupa ce ati realizat stagiul de 22 de ani si 6 luni, nu va sunt aplicabile prevederile art. 47 din Legea nr. 19/2000 care prevede reducerea varstelor standard de pensionare in functie de gradul handicapului.

Potrivit actualelor prevederi legale, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

De la pensie de invaliditate nu puteti trece decat la pensie pentru limita de varsta. Daca veti fi depensionata, adica daca cei de la comisia de expertiza medicala vor aprecia ca v-ati redobandit capacitatea de munca si vor emite o decizie in acest sens, puteti solicita pensie anticipata partiala numai in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare de 30 de ani.

Perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate este stagiu asimilat stagiului de cotizare si va fi avuta in vedere numai la stabilirea stagiului de cotizare in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta, nu si in vederea acordarii altor categorii de pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua limita de pensionare a persoanelor cu handicap accentuat (grad. ii) florina2769 florina2769 Am 43 de ani,15 ani lucrati si as dori sa stiu daca ma pot pensiona dupa noua lege data la sfarsitul anului 2012\\inceputul anului 2013.Nu stiu exact daca a ... (vezi toată discuția)
Legea handicapului achimescu achimescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta: Mama mea are un handiacp din nastere (legat de vedere), primeste pensie pe caz de boala si de ... (vezi toată discuția)
Vârsta de pensionare bluetender bluetender Buna seara. Aş dori să ştiu care ar fi vârsta de pensionare în urmatoarea speţă: Un vecin ma rugat să mă interesez, la ce vârstă ar putea ieşi ... (vezi toată discuția)