avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... activitati independente
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

activitati independente

Cine stabileste daca o activitate este dependenta sau independenta
Cel mai recent răspuns: Gabisc , utilizator 15:22, 4 Iulie 2010
De regula, actele normative. Printre altele, in exemplul dumneavoastra, Codul Fiscal 2010, Dispozitii generale, Definitii, se stipuleaza:

activitate dependenta – orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare;
Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.

activitate independenta – orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat o activitate dependenta.
Apreciază plătitorul/beneficiarul de venit, pe baza criteriilor indicate în OUG nr. 58/2010. Oricum, distincţia e aproape de prisos, având în vedere prevederile art. III al aceleiaşi ordonanţe:

"(1)Orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit.
(2)Asupra veniturilor prevăzute la alineatul precedent se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj.
(3)Baza de calcul la care se aplică aceste contribuţii este limitată la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale.
(4)Obligaţia declarării, calculului, reţinerii şi plăţii contribuţiilor prevăzute la alineatul precedent revine plătitorului de venit, în conformitate cu prevederile legale în vigoare."
Multumesc .

Deci eu stabilesc cand fac declaratia de venit?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pfa LilianaDorela LilianaDorela Buna ziua, Am si eu o rugaminte la dvs. in legatura cu pfa in unitatile sanitare. Daca se incheie un contract de prestari servicii ptr. pfa si presteaza ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor marilena@m marilena@m buna ziua, am tot citit despre viitoarea taxare a veniturilor din drepturi de autor cu toate contributiile sociale ca si in cazul venitului aferent ... (vezi toată discuția)
Contract srl-pfa dianabp dianabp buna ziua, Un SRL fara angajati contracteaza un PFA pt servicii IT in UK. Cum fac contract intre ele (sunt anumite articole obligatorii). Pot sa mentionez ... (vezi toată discuția)