buna ziua, as avea o intrebare legat de 'tranzactie' tip parinte - copil.
In cazul in care avem 2 apartamente si 2 copii, cum am putea da fiecaruia un apartament astfel incat sa nu fie neintelegeri in viitor. Unul din copii ar avea nevoie mai devreme decat celalalt de locuinta, deci el ar primi primul o locuinta. Daca se da prin donatie trebuie sa-si dea acordul celalalt? sau exista o alta forma mai buna? prin mostenire nu cred ca este posibil sa il foloseasca si sa-l vanda la nevoie.
Succesiunea se defera sau prin lege sau prin vointa omului prin testament.
Succesiunea poate fi legala sau testamentara. In dreptul nostru mostenirea legala este regula, ea putand fi inlaturata prin testamentul lasat de decuius.
Daca vointa reala pe care o aveti consta in faptul stramutarii dreptului de proprietate ce va apartine catre unul dintre copii, iar ulterior catre celalalt, preocupandu-va ca prin actul ce veti face sa nu favorizati pe unul in defavoarea celuilalt, atunci actul pe care-l puteti incheia va fi contract de vanzare-cumparare.
Cu ocazia realizarii acestuia de catre notar, veti fi atentionat daca prin actul ce veti intocmi veti afecta rezerva succesorala cuvenita celuilalt copil.
Valoarea celor doua apartamente este aceeasi ?
buna ziua, multumesc pentru raspuns. Valoarea imobilelor nu este acelas, unul este un apartament de 3 camere iar celalalt de 2 insa are o locatie mai buna. As dori sa am posibilitatea sa ajut baiatul dandu-i apartamentul de 2 camere, deoarece ar avea nevoie acum de o locuinta, dar vreau sa evit problemele care ar putea aparea. As dori sa stiu ca doar daca ambii copii (fiind majori) ar fi de acord cu transcrierea primului imobil s--ar putea evita probleme in viitor, ne-am gandit astfel: ap. de 2 camere sa-l donam fiului iar cel de 3 ficei, nu se poate face cumva astfel incat prin contractul de cumparare vanzare sau donare sa se specifice faptul ca fiul renunta la partea lui din ap de 3 camere?
nu aveti cum sa incheiati un act sigur. rezervatarii dvs se vor razboi dupa ce nu veti mai fi.
adica aceste contracte fie de donatie fie de vanzare-cumparare, sunt usor de desfiintat atunci cand sunt rezervatari.
doamne fereste, daca se va ajunge in aceasta situatie, instanta le va atribui fiecaruia un apartament si eventual sulta pt cel care il va avea pe cel de 2 camere.
am spus o situatie extrema, ca este firesc sa le impartiti din viata si daca ii vedeti cu ceva nemultumiti sa rezolvati situatia.
bine ar fi ca instrainarea imobilelor catre copii sa o faceti pana acestia se vor casatorii. nu in timpul casatoriei, ca vanzandu-le lor casatoriti, imobilul dvs va deveni bun comun al copilului dvs cu sotia/sotul sau si nu e convenabil.
nu.
incheiati acte de donatie cu privire la cele 2 apartamente.
taxele la donatie sunt mai mici decat la vanzare cumparare intrucat nu se achita impozit aferent transferului de proprietate.