Am o intrebare legata de TVA. In structura de preţ a unui produs intra costul cu materia prima,cu munca vie(forta de munca) energie, amortismente, investitii, profit,taxe si impozite,etc.
1. Materia prima este produsa de altcineva care la randul sau plateste TVA pe energie si alte produse dar de obicei TVA nu este ca taxa pe valoarea adaugata ci este pe valoarea totala a produsului.Daca un produs de 1oo lei a necesitat cheltuieli de productie de 50 lei nu se aplica TVA la 50 lei ci la 100. Statul inchide ochii dar ar trebui sa se sesizeze cetatenii platitori de tva. Am Dreptate?
asta e motivul pentru care se numeste taxa pe "valoare adaugata".
daca eu depun un efort de 50 + tva, pentru a produce un bun pe care apoi il vand cu 100 lei + tva, inseamna ca pe diferenta de 50 de lei trebuie sa platesc tva catre stat, adica pe marja de profit.
tva deductibila = 12 lei
tva colectata = 24 lei
=> tva de plata catre bugetul de stat = 12 lei ( 50 x 24%)
Da asa ar fi normal ,dar luind exemplul cu energia electrica,adagata unui produs. am bagat energie de 25 lei : in cei 25 sunt si tva pentru energie ,este taxa radioTV,cu tva,etc.Celelalte componente fac 75 lei.Ei bine pretul de pitata al produsului va fi 100 lei +Adaos comercial 10%+tva(24)=100+ 10+26,4=136,4. Eu am vazut bine cum sunt calculate de multe ori aceste preturi . Multumesc
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Marja bruta
ortansa77
Buna dimineata,
Am si eu o nelamurire vis a vis de marja bruta...MB....ieri am avut ceva show uri in farmacie pe acest subiect si as dori sa fiu lamurita de ... (vezi toată discuția)
Calcul tva
Victor-Dan
24 din 100 reprezinta 24%
TVA-ul etste 24%
Atunci daca avem un produs care costa 100 lei calculam astfel 100:1.24=80.64(valoarea fara tva) 80.64 x ... (vezi toată discuția)