avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

insolventa

As dori sa vad niste pareri in legatura cu insolventa, de fapt intrebarea ar fi care situatie este mai avantajoasa pentru o societate, daca introduce firma insolventa, sau creditorul?
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
Barabas Reka, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: SC MARCULESCU&ASOCIATII SRL , Consilier juridic 12:08, 6 Iulie 2010
buna ziua,
cred ca referitor la intrebarea dvs, situatia mai favorabila este daca firma solicita insolventa!in fine, nicio situatie nu este favorabila, dar din experienta stiu ca este mult mai ok daca aceasta introduce cererea la tribunal.!!
de ce este mai favorabil asa?
Depinde ce se intentioneaza cu firma.
Daca se vrea o redresare economica, este indicat ca cererea de deschidere a procedurii de insolventa s-o depuna debitorul, adica firma, avand posilitatea de a propune si un plan de redresare.
Daca o depune creditorul si firma contesta cererea, iar in final se aproba cererea creditorului, firma pierde dreptul de a mai depune un plan de reorganizare.
Dacă debitorul nu contestă că ar fi în stare de insolvenţă şi îşi exprimă intenţia de a-şi reorganiza activitatea, judecătorul-sindic va da o sentinţă de deschidere a procedurii generale.
Prin sentinţa de deschidere a procedurii generale, judecătorul-sindic va desemna un administrator judiciar, iar în cazul deschiderii procedurii simplificate va desemna un lichidator provizoriu.
multumesc pentru raspuns, dar in afara de planul de reorganizare, ar mai fi avantaje sau dezavantaje? nu prea am avut ocazia sa ma ocup de insolventa pana acum....
Avantaje ar mai fi:
Art. 36.legea 85/2006 a insolventei
- De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale, cu exceptia cailor de atac declansate de debitor.
Art. 38. - Orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea nu are dreptul, în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau către averea debitorului, în cazul în care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii.
Art. 41. - (1) Nici o dobândă, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuială, numită generic accesorii, nu va putea fi adăugată creanţelor născute anterior datei deschiderii procedurii.
(4) Nici o dobândă, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuială, numită generic accesorii, nu va putea fi adăugată creanţelor născute ulterior datei deschiderii atât a procedurii simplificate, cât şi a celei generale, în cazul în care nici un plan de reorganizare nu este confirmat.

Alte discuții în legătură

Diferenta intre termenii insolventa-faliment-procedura simplificata a insolventei. simonapopbarnescu simonapopbarnescu Buna ziua, va rog lamuritima in ceea ce priveste acesti termeni ce au in comun si care este diferenta? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
De ce acte am nevoie pt a deschide procedura de insolventa prin restructurare? molnarjoe molnarjoe buna ziua. dupa cum spunem intrebarea este de ce acte am nevoie pt a demara procedura de insolventa prin restrucurare al unei societati comerciale. dupa cum ... (vezi toată discuția)
Procedura insolventei simplificata ContSters40598 ContSters40598 SC SRL, cu 3 asociati, 1 asociat detine 96 % parti sociale, ceilalti 2 cate 2% parti sociale. Firma nu mai poate desfasura activitati economice: lipsa banilor, ... (vezi toată discuția)