avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj

Lucrez la aceasta firma de 6 ani cu contract de munca, incepand cu 01/07/2009 si pana in prezent mi s-a redus programul de lucru la o jumatate de norma.
Cum se calculeaza indemnizatia de somaj ? in adeverinta care se cere angajatorului de catre AJOFM se cere venitul si contributia individuala pe ultimele 12 luni. Vechimea in munca este de peste 20 ani.
Va multumesc:(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:07, 7 Iulie 2010
1. Daca in ultimele12 luni ati avut program de 4 ore pe zi atunci este nevoie de 24 de luni pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
3. Salariul minim brut pe economie este de 600 lei.
4. Dupa ce vi se calculeaza indemnizatia de somaj, asa cum am spus mai sus, se aplica o reducere de 15%,conform Legii 118/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantum somaj ionia3 ionia3 Care ar fi cuantumul din brut 4000ron (avuti in ultimele12 luni) si ce suma i se cuvine de ajutor de somaj acestui fost angajat? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj Simona.Teschere Simona.Teschere Cum se calculeaza suma de bani pe care o incasa ca somaj? (vezi toată discuția)
Cat voi lua somaj? alexandryna alexandryna Am un salariu actual pe cartea de munca de 2850 lei si sunt data afara conform art 65 alin 1.Am inteles ca amdreptul la somaj.Stiti cumva cat voi lua ... (vezi toată discuția)